spartiatis

Βραχνάς για την επιχειρηματικότητα το υψηλό κόστος εφοδίων, λένε οι Νέοι Αγρότες Κύριο

Το κόστος των αγροτικών εφοδίων, η νέα Κ.Α.Π., οι υδάτινοι πόροι, η γραφειοκρατία και η δυσλειτουργικότητα των δημόσιων οργανισμών, η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων και γενικότερα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ...

αναδείχθηκαν μεταξύ των άλλων την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, την πρώτη μέρα του 21ου Συνεδρίου Νέων Αγροτών, που πραγματοποιείται στο «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου.

 

Πιο αναλυτικά, περίπου 10 αγρότες - εισηγητές παρουσίασαν σε μία ολιγόλεπτη ομιλία τα προβλήματα και τις προτάσεις τους.

Ο Νίκος Παυλονάσιος, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λάρισας ανέδειξε το πρόβλημα των υδάτινων πόρων στη χώρα, τονίζοντας ότι «η μισή Ελλάδα κινδυνεύει να ερημώσει, ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος παραγωγής». Όπως υπογράμμισε, «το κόστος αγροτικών εφοδίων είναι ανεξέλεγκτο. Μάλιστα, στην Θεσσαλία λόγω αυτού του κόστους, μένουν χωράφια ακαλλιέργητα».

Επίσης, ο κ. Λαγόπουλος από τα Τρίκαλα παρουσίασε τα προβλήματα από το γεγονός ότι «δεν υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων και συνεργασία μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ, κτηνιατρείων κτλ, με αποτέλεσμα να κόβονται επιδοτήσεις».

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος, δήλωσε ότι η γραφειοκρατία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον αγρότη και είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των υπόλοιπων Νότιων ευρωπαϊκών χωρών, όπως διαπίστωσε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο κ. Κακκούσιος, γεωπόνος και αγρότης τα τελευταία 5 χρόνια στη Θεσσαλία, τόνισε ότι οι αγρότες θέλουν να βρουν άτομα με άδεια εργασίας, δεδομένου ότι και το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.000 ευρώ, ενώ και η δήλωση στο ΟΣΔΕ είναι ακριβότερη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.

«Να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά καλλιεργούν»

Ο Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος, ειδικός γραμματέας της Π.Ε.Ν.Α., υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να βοηθήσει αυτούς που πραγματικά καλλιεργούν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Κώστα Παπαδόπουλο, γεωπόνο και βιοκαλλιεργητή από την Κρύα Βρύση Πέλλας, εξαιτίας του γεγονότος ότι η χώρα δεν μπόρεσε να απαντήσει στο ερώτημα «τι να καλλιεργήσουν οι αγρότες», αν και είναι αγροτική, κατέντησε να έχει 1,5 εκ. ευρώ έλλειμμα στο αγροτικό ισοζύγιο.

«Υπήρξαν καθυστερήσεις με τα Σχέδια Βελτίωσης», είπε ο Ιατρίδης

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά με τα Σχέδια Βελτίωσης ότι «προχωρούν, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις». Ο κ. Ιατρίδης στην αρχή της ομιλίας του ανέγνωσε τον χαιρετισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος δεν παρέστη στην εκδήλωση.

«Για τη νέα ΚΑΠ δεν υπήρξε διαδικασία διαβούλευσης», σύμφωνα με τον Δημήτρη Κοδέλα, βουλευτή Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κοδέλας τόνισε ότι «αν και μιλάμε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις εξαγωγές της Νεμέας, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από πέρσι, καθώς γενικότερα μπορεί να υπάρχουν εξαγωγές αλλά ο παραγωγός δεν επωφελείται».

Σύμφωνα με τον  Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του Κ.Κ.Ε., «οι αγρότες έχουν 2 αντιπάλους: αυτούς, από τους οποίους προμηθεύονται τις πρώτες ύλες και αυτούς, στους οποίους πουλάνε τα προϊόντα τους». Κατά τον ίδιο, «η νέα ΚΑΠ θα εξαφανίσει την μικρή και την μεσαία αγροτιά».

 

«Το υψηλότερο στην Ευρωζώνη το κόστος των αγροτικών εφοδίων στην Ελλάδα»

 

Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, τόνισε τη σημασία της συνέχειας του κράτους». Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε, επίσης, ότι «στη Δ.Ε.Θ. ο πρωθυπουργός μίλησε ελάχιστα για τον αγροτικό τομέα, ενώ καμία φοροελάφρυνση δεν ανακοινώθηκε για τους αγρότες, τη στιγμή που το Φ.Π.Α. στα γεωργικά εφόδια συνεχίζει να είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και παρά τις επίσημες εξαγγελίες από τις αρχές του 2013 για μείωσή του, καμία τέτοια ενέργεια δεν έχει γίνει».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχαρόπουλο, «ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κόστος της ενέργειας και την κάρτα πετρελαίου εξαγγέλλοντάς την για το 2015. Η ίδια εξαγγελία γίνεται κάθε έτος από το 2012, ενώ υπήρχε και στην προγραμματική συμφωνία του 2012 και δεν υλοποιήθηκε.

Απαιτείται άμεσα η θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης, η οποία πρέπει να γίνει με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως τις στρεμματικές ανάγκες και το είδος της καλλιέργειας.

Είναι επίσης αναγκαία η  μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και τέτοια δέσμευση δεν υπήρξε. Η μείωση του κόστους της ενέργειας  και η μείωση του ΦΠΑ σε χαμηλά κλιμάκια στα αγροτικά εφόδια θα συνεισφέρει στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής αγροτικής οικονομίας.

Τέλος αναφέρθηκε ότι η μείωση του κόστους γίνεται βήμα-βήμα μαζί με τους αγρότες, μόνο που κανείς δεν έχει δει κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς την αντίθετη.

Η προτεραιότητα στην πρωτογενή παραγωγή και η μείωση του κόστους παραγωγής γίνονται με συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες για άλλη μία φορά δεν πραγματοποιούνται».