Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Γαλλία: Υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο σε εστίαση, ΜΜΜ & νοσοκομεία – Απαγόρευσαν σε καρκινοπαθή να δει τον άντρα της!

Share:

Η Γαλλία εφαρμόζει από σήμερα το υγειονομικό πάσο σε ,μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους, νοσοκομεία και μεταφορές και σύντομα αναμένεται να κάνει το ίδιο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Απέναντι στην υποχρέωση να μην δέχονται στα καταστήματά τους πελάτες που δεν είναι εφοδιασμένοι με το πάσο, επαγγελματίες ξεκίνησαν την ημέρα τους με ένταση.

«Αν αρχίσω να συνηθίζω τους ανθρώπους στην ανοχή, είμαι χαμένος», Στην Brasserie του στενού Σεν Μισέλ του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο ιδιοκτήτης, Στεφάν Λατούρ, μόλις αρνήθηκε να σερβίρει σε υπαίθριο χώρο μια νέα γυναίκα, πελάτισσα, η οποία δεν έχει λάβει ακόμη τη δεύτερη δόση του εμβολίου και προσπαθεί να ηρεμήσει τη δυσαρέσκειά της. Ωστόσο, «εκτός από ορισμένους, οι υπόλοιποι καταλαβαίνουν. Αν δεν έχουν το πάσο, παίρνουν τον καφέ τους στο χέρι», λέει.

Μερικούς δρόμους πιο μακριά, η Ματίλντ Κοτό, σερβιτόρα στη Villa Tourny, είναι πιο ανήσυχη: «Χάνουμε πελάτες και για το μεσημέρι, προς το παρόν (στην αρχή του πρωινού) δεν έχουμε καμία κράτηση ενώ συνήθως είμαστε γεμάτοι κάθε φορά».

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως θα υπάρχει ανοχή τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του πάσου, που θεωρείται ως «προτροπή στον εμβολιασμό» και «διατήρηση της ελευθερίας», όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, με σκοπό να αποφευχθούν νυχτερινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και λοκντάουν.

Το υγειονομικό πάσο έχει τη μορφή ενός κωδικού QR που θα πρέπει στο εξής να επιδεικνύεται κατά την είσοδο στα εστιατόρια, στους κινηματογράφους, στα μουσεία, στα θέατρα και στα μεταφορικά μέσα που πραγματοποιούν δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Επίσης είναι όμως απαραιτητο στα νοσοκομεία. Είναι η περίπτωση, για παράδειγμα, του ευρωπαϊκού νοσοκομείου Georges Pompidou στο Παρίσι, όπου υπήρξε μια λογομαχία το πρωί με έναν επισκέπτη.

«Με αηδιάζει, θα ντρεπόμουν στη θέση σας!» φωνάζει πίσω από το κιγκλίδωμα ασφαλείας ο Μπερνάρ Φρανσουά, ένας εβδομηντάχρονος ο οποίος δεν μπόρεσε να συνοδεύσει στο εσωτερικό τη σύζυγό του Νικόλ, καρκινοπαθή, ελλείψει υγειονομικού πάσου.

Ένα έγκυρο υγειονομικό πάσο δείχνει πλήρη εμβολιασμό, ένα πιστοποιητικό ανάρρωσης από την Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες ή ένα αρνητικό τεστ 72 ωρών.Στους χώρους όπου ισχύει, η χρήση μάσκας δεν θα είναι πια υποχρεωτική.

Όσοι επιδεικνύουν ένα πάσο που δεν είναι το δικό τους, κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα και το πάσο «που χρησιμοποιείται καταχρηστικά θα μπαίνει σε μαύρη λίστα και θα αχρηστεύεται», προειδοποίησε χθες, Κυριακή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Σεντρίκ Ο.

Στις μεταφορές, οι έλεγχοι «θα είναι μαζικοί», υπόσχεται ο Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, αλλά όχι «συστηματικοί» ανάλογα με τον καθημερινό αριθμό των ταξιδιωτών στα τρένα (400.000).

Οι δυνάμεις της τάξης θα θέσουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο τις αστικές και τουριστικές περιοχές.

Ένας επαγγελματίας που δεν εφαρμόζει τους απαιτούμενους ελέγχους κινδυνεύει, αν αυτή η παράλειψη διαπιστωθεί “περισσότερες από τρεις φορές στη διάρκεια μιας περιόδου 45 ημερών”, με πρόστιμο έως 9.000 ευρώ και φυλάκιση ενός έτους.

Η εισαγωγή του υγειονομικού πάσου αμφισβητείται στον δρόμο: διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για τέταρτο Σαββατοκύριακο και σχεδόν 237.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ήρεμα προχθές, Σάββατο, σύμφωνα με τις αρχές.

 

Previous Article

Κ.Μητσοτάκης: Σας κάψαμε αλλά θα σας δώσουμε 5.000 ευρώ το κεφάλι για μια «νέα ζωή»!

Next Article

Ρωσία: Ανησυχία για την τουρκική διείσδυση στους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Κατά τη συνομιλία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την…