Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Γιατί ανέβαλε την επίσκεψη του στο Ισραήλ ο Α/ΓΕΕΘΑ;-Ποια είναι η “επικρατούσα κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή”;

Share:

Η Τουρκική άσκηση “ Γαλάζια Πατρίδα” προοίμιο παρουσίας τουρκικού πλωτού Γεωτρύπανου
Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Aviv Kohavi, κατά την διάρκεια της οποίας ζητήθηκε η αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ , λόγω υποχρεώσεών του που οφείλονται στην επικρατούσα κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν για τον επαναπρογραμματισμό της επίσκεψης το ταχύτερο δυνατό και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Επίσης οι δύο Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην στενή στρατιωτική συνεργασία των δύο Χωρών η οποία περιλαμβάνει την σειρά ασκήσεων ΗΝΙΟΧΟΣ, ΩΡΙΩΝ, BLUE FLAG και άλλες, και αποτυπώνεται σε διμερές επίπεδο με την πρόσφατη υπογραφή του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ» , όπως και σε πολυμερές επίπεδο με την υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» , με δραστηριότητες οι οποίες υποστηρίζουν την κοινή προσπάθεια των δύο Χωρών για την διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Ποια όμως μπορεί αν είναι η επικρατούσα κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, που εμπόδισε τον Α/ΓΕΕΘΑ να μεταβεί στο Ισραήλ;

Σε άρθρο μας με τίτλο “Έρχεται πιθανή κρίση σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο-Θα αποσταλεί τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο συνοδεία πολεμικών;”, αναφέρουμε ότι μιλώντας στην αποχαιρετιστήρια τελετή του πλοίου γεώτρησης Yavuz στη Μαύρη Θάλασσα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων είπε: «Θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με το φυσικό αέριο όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, με αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων μας, μπορούμε να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο μια νέα οδό για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού».
 
Αυτό μεταφράζεται σε ότι ο Ερντογάν ετοιμάζει να νομιμοποιήσει επί του πεδίου του παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και να προκαλέσει την Ελλάδα, πιθανότατα στον ύψιστο βαθμό.

Το ζήτημα αφορά την ξεκάθαρη προσπάθεια σύγκρουσης της Τουρκίας με την Ελλάδα με αφορμή την ενέργεια, την οποία τόσο απεγνωσμένα αποζητά το καθεστώς Ερντογάν, θέτοντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις πιθανόν λέμε σε εγρήγορση και πάλι το επόμενο μελλοντικό διάστημα.
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα έχουμε πιθανόν ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, για τους ενεργειακούς πόρους και την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, από τον Αύγουστο του 2020, όταν τουρκικές και ελληνικές φρεγάτες κινούνταν κατά κόρον στην περιοχή αυτή οπλισμένες με όλα τα όπλα τους.
Previous Article

Γιατί ενδιαφέρει την Ελλάδα η αμερικανική καταγγελία πως η Ρωσία μπλοκάρει το GPS στην Φινλανδία

Next Article

Με εντολή Πούτιν εκκαθαρίσεις 150 αξιωματικών της FSB που ασχολούνταν με το «ουκρανικό ζήτημα»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Θύματα υπήρξαν άνδρες της 5ης υπηρεσίας - Συνελήφθη ο πρώην…