Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Για που ετοιμάζονται εκατοντάδες Αλεξιπτωτιστές στα Σκόπια; Άσκηση του ΝΑΤΟ “SWIFT RESPONSE 22” με ελληνική συμμετοχή

Share:

Απουσιάζουν και πάλι οι “σύμμαχοι” Τούρκοι από την άσκηση , η οποία θα υλοποιηθεί σε Τέσσερα…διαφορετικά σημεία των Σκοπίων
Είναι γεγονός πλέον ότι το μέτωπο της Ουκρανίας, η κατάσταση στην Υπερδνειστερία και τα πιθανά ρωσικά “αντίποινα” στα σύνορα χωρών του ΝΑΤΟ αυξάνουν την πολεμική ετοιμότητα της συμμαχίας.
Για τον λόγο αυτόν, εκατοντάδες επίλεκτοι Αλεξιπτωτιστές,μεταξύ των οποίων και Έλληνες ( πιθανόν της δυνάμεως ΕΤΑ) άρχισαν να καταφτάνουν στα Σκόπια, επίσημα για την άσκηση με την επωνυμία “SWIFT RESPONSE 22”, αλλά ανεπίσημα πρόκειται για πρόβα τζενεράλε για ότι πιθανό προκύψει από το μέτωπο  της Ουκρανία, την κατάσταση σε Μολδαβία-Υπερδνειστερία αλλά και τον Εύξεινο Πόντο.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, “θα έχουμε προετοιμασία για την διεξαγωγή πιθανών αποστολών, με την συνδρομή  της Αμερικανικής Δύναμης Άμεσης Αντίδρασης, η οποία εξοπλίζεται από στοιχεία της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, για «την προώθηση της διαλειτουργικότητας και της ολοκλήρωσης των συμμαχικών δυνάμεων”, αναφέρουν γαλλικές πηγές.
Περίπου 1.800 αλεξιπτωτιστές από τη 16η Ταξιαρχία Αεροπορικής Εφόδου του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν μεταβεί  στα Σκόπια, για να πραγματοποιήσουν εκπαίδευση μαζί με επτά άλλα κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων δυνάμεων από τα Σκόπια σε….τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.
 

Ο βρετανικός στρατός θα εκπροσωπηθεί ιδιαίτερα σε αυτή την άσκηση, αφού θα λάβουν μέρος περίπου 1.200 στρατιώτες [με 300 οχήματα] από την 16η αεραποβατικής Ταξιαρχίας, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και  λόχο του 8ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών Πεζικού του Castres.
Τις επόμενες εβδομάδες 2.700 Αλεξιπτωτιστές από την Αλβανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσουν σενάρια, όπως ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε σενάρια αεραπόβασης με αεροσκάφη με πραγματικά πυρά και άλματα με αλεξίπτωτο ημέρα και….νύχτα.

“Η εκπαίδευση θα καταδείξει την ικανότητα των κρατών του ΝΑΤΟ να αναπτύσσονται οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο και ότι οι στρατιώτες τους μπορούν να λειτουργήσουν μαζί επαγγελματικά και με επιτυχία.
 
Αυτή η ετήσια άσκηση, που πραγματοποιείται φέτος στα Σκόπια, παρέχοντας επίλεκτες δυνάμεις σε υψηλή ετοιμότητα σε μια σειρά….ρόλων, αυξάνοντας την ικανότητα και συμπληρώνοντας το ΝΑΤΟ σε σενάρια παγκόσμιων ρυθμίσεων ασφαλείας”, αναφέρει η ανακοίνωση της συμμαχίας που με ωραίες λέξεις μας δείχνει ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται ( και είναι λογικό) για όλα τα σενάρια που εξάγει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ Special Operations HQ, υπεύθυνο για την δυνατότητα ανάληψης αποστολών Χερσαίας Τακτικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Land Task Group – SOLTG), είχε κάνει επιθεώρηση σε διάφορες χώρες και την Ελλάδα φυσικά, αποκομίζοντας εντύπωση για το επίπεδο των Ελλήνων Αλεξιπτωτιστών.
Επιτελείς από το Τμήμα Αξιολογήσεων του Στρατηγείου Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations HQ), είχε αξιολογήσει την ελληνική επίλεκτη δύναμη ΕΤΑ.
Με το πέρας της διαδικασίας, η επιτροπή αξιολόγησε το ΕΤΑ ως «Combat Ready», έτοιμο δηλαδή για ανάληψη πολεμικών αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional», ενώ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας ως προς την υλοποίηση της Συμμαχικής Στοχοθεσίας.
Τα σενάρια πιθανή εξάπλωσης του ουκρανικού πολέμου σε Υπερδνειστερία, αλλά και αλλού δίνουν και παίρνουν, ενώ το ΝΑΤΟ/ΗΠΑ, έχουν τους λόγους τους να ανοίξουν πολλά μέτωπα  στην Μόσχα, σε Συρία, Α.Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώ ο πόλεμος Ρώσων και Ουκρανών δεν δείχνει να βαίνει προς το τέλος του, αφού οι Ρώσοι θέλουν να καταλάβουν την Οδησσό και να ενώσουν το νότιο τμήμα των κατεχομένων εδαφών με την Υπερδειστερία, το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει σθεναρά  και τότε αναμένουμε τα πάντα στην κυριολεξία στην “καυτή” αυτή περιοχή.
Previous Article

Μάζης: Θα κοστίσει σε αίμα ο στόχος του Πούτιν μιας περίκλειστης περιοχής στην Ουκρανία

Next Article

Ουκρανία: «Έρχεται μεγάλη απόβαση των ρωσικών δυνάμεων από τη Μαύρη Θάλασσα»

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Η Ουκρανία περιμένει μια μεγάλη μεγάλη απόβαση των ρωσικών δυνάμεων…