Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε εμπόλεμη κατάσταση εισήλθε η Ελλάδα με την Τουρκία – Δηλώσεις του Μ.X.Τζασίν εκπροσώπου του Ρ.Τ.Ερντογάν

Share:

Σε διατύπωση casus belli (αιτία πολέμου), την δεύτερη μετά την απειλή κήρυξης πολέμου αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, προχώρησε η Άγκυρα κατά της χώρας μας, με τον πιο επίσημο τρόπο, όπως ενωρίτερα αποκάλυψε το pronews,gr, αλλά πλέον υπάρχουν περαιτέρω ραγδαίες εξελίξεις.

Η απειλή για τα 12 μίλια αφορά το «Αν», η νυν «αιτία πολέμου»  είναι υπαρκτή και ισχύει, εκτός και αν… παραδώσουμε τα νησιά στη Τουρκία!

Άρα και τυπικά πλέον, βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!

Πριν λίγη ώρα ο εκπρόσωπος, για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, Μεσούτ Χακί Τζασίν, μιλώντας στο CNN Turk χαρακτήρισε επίσημα ως «αιτία πολέμου» τoν εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και την περαιτέρω ενίσχυσή τους με το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υποστήριξε ότι «είναι σε ισχύ το άρθρο 12 της συμφωνίας της Λωζάνης που έχει παραβιαστεί και άρα τα νησιά δεν ανήκουν πλέον στην ελληνική κυριαρχία» (κάτι το έωλο όμως όπως αναλύεται κατωτέρω).


Δεν είναι κάποιος απόστρατος, δεν είναι κάποιος δευτεροκλασάτος αξιωματούχος, αυτός που του δηλώνει, είναι στην ουσία η φωνή του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.

Και μιλά για πόλεμο αν αν δεν αποσυρθούν οι ελληνικές δυνάμεις Εθνοφυλακής από τα νησιά και ειδικά τα βαρέα όπλα. 

Μάλιστα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πιθανότητα εξοπλισμού των νησιών με το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους, επιφανείας-επιφανείας και εδάφους-επιφανείας Spike NLOS που όπως έχει αναλύσει τόσο η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όσο και το defencenet,gr δημιουργεί «θόλους» άρνησης πρόσβασης σε αποστάσεις μέχρι και 35 χλμ.

Η αγορά των Naval Spike NLOS, και η τοποθέτησή τους ΤΠΚ αλλάζει πολλά το ίδιο αλλάζει πολλά και η εγκατάστασή τους στα νησιά στην θέση των αρχαίων πυροβόλvn M110A2.

O Spike NLOS μπορεί να εκτοξευτεί σε διαμόρφωση Fire And Forget, αλλά η δυνατότητα καθοδήγησής του μέσω ζεύξης δεδομένων και η εικόνα που μπορεί να μεταφέρει στο πλοίο, που ταυτόχρονα μπορεί να την μεταδίδει σε άλλα πλοία, ή στο Αρχηγείο είναι κρίσιμα στοιχεία. Εντοπίζει το στόχο του, διαλέγει σημείο πρόσκρουσης, και τον καταστρέφει. .

«Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέoς τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα», καταγγέλλει ο Μεσούτ Χακί Τζασίν και ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Με την μόνη διαφορά ότι η τουρκική λογική εδρεύει σε ένα αυθαίρετο στοιχείο: Θεωρεί αυτά τα όπλα επιθετικά, ενώ η Ελλάδα ουδέποτε έχει απειλήσει να αλλάξει το status qvo του Αιγαίου και ουδέποτε έχει απειλήσει με απόβαση στη Τουρκία.

Στις δηλώσεις του περί “casus belli” ο Μεσούτ Χακί Τζασίν παρέθεσε την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά διακήρυξε πώς πλέον «συνιστά “αιτία πολέμου” ο εξοπλισμός των νησιών της Ελλάδας»!

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και ο Μεσούτ Χακί Τζασίν αιτιολογεί την κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα βάσει του άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, με το οποίο κυρώθηκε η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων (πρεσβευτική διάσκεψη του Λονδίνου) του Φεβρουαρίου του 1914. 

Με την απόφαση αυτή παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα όλα τα νησιά που κατείχε με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, υπό την εγγύηση της Χώρας μας ότι δεν θα οχυρωθούν ούτε θα χρησιμοποιηθούν προς ναυτικό ή άλλο στρατιωτικό σκοπό.

Εξαιρέθηκαν της παραχώρησης τα νησιά Ίμβρος, Τένεδος, Λαγούσες Νήσοι και Καστελόριζο, που επιστράφηκαν στην Τουρκία ενώ τα υπόλοιπα, πλην Καστελόριζου, Δωδεκάνησα, παρέμειναν στην κατοχή της Ιταλίας.  

Το Καστελόριζο στη συνέχεια μεταβιβάστηκε το 1921 στην Ιταλία από τους Γάλλους,  που το κατέλαβαν το 1915 και τελικά με το άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης παραχωρήθηκε κι αυτό με τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων στην Ιταλία.

«Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου», συνέχισε την διατύπωση του τελεσίγραφου πολέμου ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν.

Όυσιαστικά η Τουρκία κήρυξε χθες τον πόλεμο στην Ελλάδα, αφού τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα πλήρως από τις δυνάμεις της Εθνοφυλακής, αλλά και ορισμένες μονάδες αυτοάμυνας, από το 1974 και μετά όταν η Άγκυρα διατύπωση απειλή απόβασης και κατάληψής τους. 

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας δημιουργείται από τη στιγμή που η Χώρα δεχθεί επίθεση. Ως εκ τούτου επιμένει πως είναι παράνομη η στρατικοποίηση των νησιών πριν συμβεί αυτό. 

Η Ελλάδα επικαλείται το δικαίωμα της προληπτικής άμυνας όταν η επίθεση είναι επικείμενη και με δεδομένο πως η αμυντική αντίδραση σε ενδεχόμενη επίθεση είναι αδύνατη λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει τα νησιά από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και η φράση του ‘Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Ν.Δένδια στην Βουλή, ήταν αρκούντως εντυπωσιακή: «Για να το πω απλά, αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά»!

Αυτό είπε ο Ελληνας υπουργός προς απορίαν όλων; Άρα, μήπως για να είναι ελληνικά πρέπει να αποσύρουμε τις δυνάμεις αυτοάμυνας; Και για πόσες ώρες ή ημέρες θα είναι ελληνικά εν συνεχεία; Περίεργο σκεπτικό από τον Ν.Δένδια.

Εκτός και αν έτσι επιβεβαιώνονται οι φήμες που θέλουν να έχει ξεκινήσει συζήτηση και από ελληνικής πλευράς για απόσυρση των βαρέων όπλων, κατ’αρχήν από τα νησιά, με την προτροπή της Γερμανίας. Και η νυν πίεση με πολεμικούς όρους της Άγκυρας αποσκοπεί στο να ωθήσει την Αθήνα να πάρει την δύσκολη απόφαση μερί μερικής έστω αποστρατικοποίησης των νησιών.

Από την άλλη πλευρά ετοιμάζεται διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας στον ΟΗΕ για το θέμα.

Σύμφωνα με ελληνικό έγγραφο «Το άρθρο 12 αφορά μόνο σε ζητήματα κυριαρχίας καθόσον τα θέματα της αποστρατικοποίησης καθορίζονται λεπτομερώς με άλλες διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης».

Επίσης τονίζεται ότι «Υπάρχουν τρία καθεστώτα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Τα καθεστώτα αυτά είναι τα ακόλουθα:

α) Τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, σύμφωνα με το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάννης είναι μερικώς αποστρατικοποιημένα. Απαγορεύθηκαν τα οχυρωματικά έργα και οι ναυτικές εγκαταστάσεις και οι στρατιωτικές δυνάμεις περιορίζονται μόνο στους κληθέντες σε κάθε νησί να υπηρετήσουν  τη στρατιωτική τους θητεία.

β)  Τα νησιά Λήμνος και Σαμοθράκη σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 6 υπάγονται σε καθεστώς πλήρους αποστρατικοποίησης, όπως και η Ίμβρος, Τένεδος και Λαγούσες νήσοι, λόγω της σύνδεσής τους με την ασφάλεια των Στενών του Ελλησπόντου.

Η Συνθήκη της Λωζάννης όμως σε ότι αφορά στο Καθεστώς των Στενών αντικαταστάθηκε από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, με την οποία παραχωρήθηκε ο έλεγχος των Στενών στην Τουρκία και επιτράπηκε ο επανεξοπλισμός τους.

Η Τουρκία σήμερα ισχυρίζεται πως η Συνθήκη του Μοντρέ δεν αφορά τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. Ωστόσο κατά την κύρωσή της στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Ρουστού Αράς δήλωσε με σαφήνεια ακριβώς το αντίθετο.

Στην ίδια κατεύθυνση υπάρχει και η επιστολή του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα (6 Μαΐου 1936) προς τον τότε Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Ι.Μεταξά με σαφή αναφορά στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.  

Το 1969 όταν η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε για έργα στο αεροδρόμιο της Λήμνου η Ελλάδα απάντησε πως οι εργασίες αφορούν ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας

γ)  Για τα Δωδεκάνησα προβλέπεται η πλήρης αποστρατικοποίηση με τη Συνθήκη των Παρισίων (άρθρο 14) με την οποία παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης αυτής κι άρα δεν έχει το δικαίωμα να την επικαλείται η δε αποστρατικοποίηση ήταν αποτέλεσμα της διαμάχης των Σοβιετικών με τους δυτικούς και δεν αφορά στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Πού βρισκόμαστε τώρα: Η Αθήνα ήδη θα έπρεπε να είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Άγκυρα αναφορικά με το περιεχόμενο των δηλώσεων του Μεσούτ Χακί Τζασίν και τον βαθμό που αυτές ισχύουν,

Αν ισχύουν, τότε είμαστε επίσημα σε καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης με την Τουρκία. Δεν έχει σημασία πότε θα ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις, το εμπόλεμο υπάρχει, με ευθύνη της Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα θα έπρεπε να είναι ανοικτά, μη αποκλείοντας και στρατιωτική λύση: Προληπτικό κτύπημα.

Η Τουρκία δεν θα περιμένει να παραλάβουμε τα όπλα για να κτυπήσει. Θα κτυπήσει τώρα που έχει απόλυτη υπεροχή. Και η απόλυτη υπεροχή ανατρέπεται μόνο με προληπτικό κτύπημα.

Previous Article

Έσκασαν γκαζάκια σε είσοδο οικοδομής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Next Article

Πού γέρνει η πλάστιγγα-Τι δείχνουν οι τοποθετήσεις των Πρέσβεων των ΗΠΑ σε Τουρκία και Ελλάδα;

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
«Η προσφορά από μέρους των εκπαιδευτικών είναι άξια πολλών συγχαρητηρίων…