Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Ενεργειακός πόλεμος ενόψει; Το επικίνδυνο μπρα ντε φερ Ρωσίας – Ευρώπης

Share:

Η Gazprom έκλεισε το διακόπτη και επικαλείται νέο πρόβλημα – Οι αντιδράσεις Βερολίνου και Βρυξελλών και η αγωνία σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο.
Τελικά, υπάρχει όντως τεχνικό πρόβλημα στην Gazprom και δεν μπορεί να ανοίξει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ή μήπως είναι ένα ακόμα παιχνίδι νεύρων και μια εκδικητική συμπεριφορά; Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το σίγουρο είναι πως η Ευρώπη μένει χωρίς φυσικό αέριο και οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου αγωνιούν ενόψει του δύσκολου χειμώνα.
Το παρατεταμένο κλείσιμο της στρόφιγγας από την ρωσική εταιρεία Gazprom, μπορεί να μην εκπλήσσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ισχυρίζονται πως διαθέτουν σχέδια ενεργειακής απεξάρτησης από τη Μόσχα, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μια πραγματική απειλή.

Λίγες ώρες πριν ξαναμπεί σε λειτουργία ο Nord Stream 1, μετά τις τριήμερες εργασίας συντήρησης που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η Μόσχα, η Gazprom αποφάσισε να κρατήσει κλειστό τον διακόπτη, εντείνοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή. Ωστόσο, στην ανακοίνωση δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο Nord Stream 1 τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας.
Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Κομισιόν και των G7 για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Μόσχα είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι εάν η Δύση προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν η ίδια θα σταματήσει να πουλάει.

Θεωρητικά η Gazprom αργά ή γρήγορα θα ανακοινώσει ξανά τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εντούτοις, είναι προφανές πως Ρωσία και Δύση έχουν ήδη μπει σε έναν ενεργειακό πόλεμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία διεθνώς και σίγουρα θύματα τους πολίτες.
Το πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί αυτή η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά. Κι αν τελικά ο Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα τον χειμώνα; Ποιοι και πώς θα τον σταματήσουν; Με κυρώσεις; Ο «τσάρος» αυτή τη στιγμή έχει το πάνω χέρι σε κάθε εξέλιξη και πλέον οι συνήθως νωθροί Ευρωπαίοι καλούνται να ξυπνήσουν και αντιδράσουν πριν να είναι αργά.
Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν
Για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Gazprom κάνει λόγο ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, με ανάρτησή του στο τουίτερ.
«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο κ. Μαμέρ.
Προσθέτει ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Siemens: Η διαρροή λαδιού δεν συνιστά λόγο για να διακοπεί η λειτουργία του Nord Stream 1
Η διαρροή λαδιού μηχανής που, σύμφωνα με την Gazprom, εντοπίστηκε στην τελευταία εν λειτουργία τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συνιστά τεχνικό λόγο για τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, υποστηρίζει η εταιρεία Siemens Energy.
«Τέτοιες διαρροές δεν επηρεάζουν συνήθως τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης» ανέφερε η γερμανική εταιρεία.
«Στο παρελθόν, επίσης, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία.

«Ανεξάρτητα από αυτό, έχουμε ήδη επισημάνει πολλές φορές ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες στον σταθμό συμπίεσης της Πορτοβάγια ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Η Γερμανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη»
Η γερμανική ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου ανακοίνωσε απόψε ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση, μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμείνει κλειστός προς το παρόν.
«Με αφορμή την απόφαση της Ρωσίας να μην επιτρέψει επί του παρόντος τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1, οι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, τα σχετικά επίπεδα αποθήκευσης και η σημαντική εξοικονόμηση καθίστανται ακόμη πιο σημαντικά» ανέφερε μέσω του Twitter ο Κλάους Μούλερ, ο πρόεδρος της Bundesnetzagentur.
«Είναι καλό που η Γερμανία είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», πρόσθεσε.
«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», έγραψε στο Twitter ο Μίχαελ Ροτ, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.
Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση καυσίμου.

Η ΕΕ συνολικά έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.
Previous Article

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 6ΜΗΝΟΥ ΡΩΣΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Next Article

Γιατί η Τουρκία δεν θέλει η Ρωσία να καταλάβει πλήρως τα παραθαλάσσια εδάφη της Ουκρανίας στη Μαύρη θάλασσα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Η Άγκυρα βλέπει όλα τα άλλα παράκτια κράτη ως ένα…