Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις: Φωτιά και ατσάλι από τον Έβρο ως το Καστελλόριζο

Share:

Όπου δε χωρά η ειλικρινής διπλωματία, θέση έχουν τα όπλα. Γι’ αυτό και η Αθήνα ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
Η είδηση: «Απευθείας εποικοδομητικό διάλογο» με την Αθήνα, αφήνοντας εκτός… τραπεζιού την ΕΕ, ζήτησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά της νέας τουρκικής πρόκλησης με υπερπτήση μαχητικών F-4 πάνω από τη Ζουράφα και της απαράδεκτης ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά της ΠτΔ, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο… επιρρεπής στην κωλοτούμπα τούρκος πρόεδρος, σε συνάντησή του με όλους τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην Άγκυρα δήλωσε μεν ότι «ελπίζουμε το 2022 η ΕΕ να λυτρωθεί από τη μυωπική στρατηγική της, και να δράσει με μεγαλύτερο θάρρος στις σχέσεις με την Τουρκία».
Αφήνοντας υπαινιγμούς για Ελλάδα και Κύπρο ανέφερε ότι «κάποιες χώρες πρέπει τα προβλήματά τους με την Τουρκία να πάψουν να επιχειρούν να τα μεταφέρουν στους διαδρόμους της ΕΕ». Ωστόσο, αμέσως μετά, πρόσθεσε: «Με το γείτονά μας την Ελλάδα, ενεργοποιήσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου, κάναμε ιδιαίτερη προσπάθεια για τη μείωση της έντασης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε τη σχέση μας, να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τουριστική ατζέντα, στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Πιστεύω ειλικρινά, πως οι δύο γείτονες με απευθείας εποικοδομητικό διάλογο μπορούμε να κανονίσουμε τις μεταξύ μας υποθέσεις».
Σε ό,τι αφορά τον Κυπριακό, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε ότι «πρέπει να αναγνωριστεί η κυριαρχία των Τουρκοκύπριων», αλλά απέφυγε να μιλήσει για δυο κράτη στους διπλωμάτες της ΕΕ.
Όπου δε χωρά  διπλωματία, θέση παίρνουν τα όπλα
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες τα πρώτα 44 μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M-1117 «Guardian» αναμένεται να ενισχύσουν τις Μονάδες της πρώτης γραμμής στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Το ΓΕΣ με διαδικασίες fast track προχωρά στην ταχύτατη αξιοποίηση της πρώτης «παρτίδας» από τα συνολικά 1200 μεταχειρισμένα «Guardian» τα οποία παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη από το ΓΕΣ έχουν ενημερωθεί Μονάδες του Δ ΣΣ στον Έβρο και της AΣΔΕΝ στα νησιά του Αιγαίου για τον αριθμό των οχημάτων που θα παραλάβουν το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα και τα 44 M-1117 «Guardian» έχουν σε πρώτη φάση μεταφερθεί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα Αττικής. Εκεί ήδη άρχισε η εκπαίδευση του πρώτου «πυρήνα» Στελεχών πάνω στο καινούργιο απόκτημα του Στρατού Ξηράς. Η εκπαίδευση θα είναι ταχύρρυθμη με στόχο εντός των επόμενων εβδομάδων τα «Guardian» να έχουν μεταφερθεί σε Έβρο και νησιά. Εκεί με τη σειρά τους θα εκπαιδευτούν Στελέχη αλλά και έφεδροι ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M-1117 να είναι πλήρως επιχειρησιακά και να αναλάβουν τις πρώτες τους «αποστολές».
Στο ΚΕΤΘ αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εξοπλισμός των Guardian τόσο με ασυρμάτους όσο και με πολυβόλα ώστε να φτάσουν στις Μονάδες «ετοιμοπόλεμα» και με πλήρη διαμόρφωση. Ήδη σταθμοί ασυρμάτων αλλά και πολυβόλα έχουν εξασφαλιστεί από τα αποθέματα του Στρατού Ξηράς για το σύνολο των τροχοφόρων οχημάτων που ήδη έχουν αποκτηθεί ενώ με ανάλογο τρόπο αναμένεται να εξασφαλιστούν και για τα υπόλοιπα M-1117 τα οποία θα παραλάβει σταδιακά ο Στρατός Ξηράς τους επόμενους μήνες. Άλλωστε τα πρώτα 44 «Guardian» μεταφέρθηκαν στη χώρα μας με σιδηρόδρομο από την Γερμανία ενώ τα υπόλοιπα περίπου 1150 θα μεταφερθούν με πλοία από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ και του Αρχηγού Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση η επόμενη μεγάλη «παρτίδα» αναμένεται να φτάσει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα εντός του ερχόμενου Απριλίου και άμεσα θα αξιοποιηθούν με ανάλογο τρόπο. Έπειτα από τον απαραίτητο τεχνικό έλεγχο και το βάψιμο στα χρώματα παραλλαγής του Στρατού Ξηράς θα μεταφερθούν αρχικά στο ΚΕΤΘ και στη συνέχεια και αυτά σε Μονάδες της Θράκης και των νησιών. Ταυτόχρονα θα έχει προχωρήσει η εκπαίδευση Στελεχών και οπλιτών με αποτέλεσμα τα «Guardian» να επιχειρούν αμέσως έπειτα από την παράδοσή τους σε Μονάδες και Σχηματισμούς.

Τόσο τα πρώτα 44 «Guardian» όσο και τα υπόλοιπα που θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση όπως εκτιμούν τα αρμόδια Στελέχη του Στρατού Ξηράς. Άλλωστε έχουν επιλεγεί ένα-ένα έπειτα από αυτοψία και έλεγχο που έγινε τόσο στη Γερμανία όσο και στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα πληροφορίες αναφέρουν ότι o μεγαλύτερος αριθμός από τα Μ-1117 που θα έρθουν από τις ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιηθεί από την Αμερικανική Εθνοφυλακή κυρίως σε αστικό περιβάλλον. Με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα επιβαρυμένα και να τα αποκτά ο Στρατός Ξηράς σε πραγματικά εξαιρετική κατάσταση.
Oι πρώτες εντυπώσεις από τα M-1117 αναφέρουν ότι πρόκειται για οχήματα που θα βοηθήσουν σημαντικά τις Μονάδες ειδικά σε περιοχές όπως στον παραποτάμιο Έβρο ή στα νησιά με το περιορισμένο και στενό οδικό δίκτυο. Τα τροχοφόρα “Guardian” θα μπορούν να κινηθούν με άνεση για περιπολία και επιτήρηση σε τέτοιο «τεραίν» ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης ως οχήματα συνοδείας αλλά και διοίκησης.
Τα ASV (Armored Security Vehicle) M1117 χρησιμοποιήθηκαν άλλωστε εκτεταμένα και με ιδιαίτερη επιτυχία από τις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις κυρίως σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Διαθέτουν πολυβόλο Βrowning 0.50 και εκτοξευτή βομβίδων ΜΚ19 ενώ κατά την παρουσίαση ο ΣΞ τους είχε προσαρμόσει και δεύτερο πολυβόλο 7.62. Η ευελιξία και το μικρό τους σχετικά μέγεθος που δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα μήκος καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των Μονάδων ενώ μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 100 χλμ.
Και ένα πρόσφατο μάθημα στους γείτονες…
Η μετατροπή του Συμπλέγματος του Καστελόριζου αλλά και κάθε Ελληνικού «βράχου» στο Ανατολικό Αιγαίο σε «αστακό», με πάνοπλους κομάντος και βαρύ σύγχρονο οπλισμό χωρίς αμφιβολία έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια έναν αυξανόμενο εκνευρισμό στους γείτονες. Με τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ να έχει αναλάβει-και για προσωπικούς λόγους- τη «μπαγκέτα» των προκλήσεων με αποκορύφωμα την εντολή στα όρια της γραφικότητας και του φθηνού show που έδωσε σε σπουδαστές της Τουρκικής ναυτικής ακαδημίας(Milli Savunma Univer sitesiDeniz Harp Okulunda-DHO) να κολυμπήσουν έως το νησάκι Tuzla το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1950 μέτρων από την ακτή.
Μόνο που η ναυτική ακαδημία βρίσκεται στον Βόσπορο κοντά στην Κωνσταντινούπολη σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων από το ακριτικό Καστελόριζο. Εκεί που οι «ακρίτες» των Ενόπλων Δυνάμεων σκαρφαλωμένοι έως και στον τελευταίο βράχο του Συμπλέγματος στέλνουν καθημερινά 365 ημέρες το χρόνο ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής. Το «Μολών Λαβέ» των μαχητών της πρώτης γραμμής συνοδεύεται από μια συνεχή ενίσχυση. Βαρύς οπλισμός, εξοπλισμός και θαλάσσια μέσα που δίνουν μεγάλη αποτρεπτική ισχύ στη φρουρά των νησιών.
Το Καστελλόριζο το γνωρίζει καλά ο Χουλουσί Ακάρ είτε ως Αρχηγός των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είτε ως υπουργός άμυνας. Όταν τον Απρίλιο του 2018 Τουρκικό ελικόπτερο επιχείρησε νύχτα να προσεγγίσει τη Ρω, προφανώς για να ελέγξει τα μέτρα ασφάλειας και την επιφυλακή της φρουράς του μικρού νησιού. Τότε που ο Αρχιφύλακας όχι απλά σήμανε άμεσα συναγερμό, αλλά με συνεχείς ριπές στον αέρα το ανάγκασε να απομακρυνθεί άρον-άρον την ώρα που είχε ήδη στοχοποιηθεί από το σύνολο του οπλισμού πάνω από το νησί. Γνωρίζει επίσης καλά και τους Αμφίβιους κομάντος οι οποίοι δεν δίστασαν κατ’ επανάληψη να οπλίσουν το «πενηντάρι» πάνω στα σκάφη τους και να σημαδέψουν Τουρκικά πλωτά τα οποία επιχείρησαν να παραβιάσουν τα Χωρικά Ύδατα του Συμπλέγματος.

Αυτό όμως που φαίνεται να εκνευρίζει περισσότερο τον Τούρκο αξιωματούχο είναι οι εικόνες οι οποίες συχνά-πυκνά έρχονται στο φως της δημοσιότητας και δείχνουν πάνω σε Μεγίστη, Στρογγύλη και Ρω αλλά και σε άλλα ακριτικά νησιά πάνοπλους κομάντος, εκπαιδευμένους και αποφασισμένους να σταματήσουν κάθε επιβουλέα. Η συνεχής και αδιάλειπτη παρουσία των ‘’ειδικοδυναμιτών’’ πάνω στα νησιά αλλά και στη θάλασσα, οι οποίοι μαζί με την υπόλοιπη φρουρά της ΔΑΝ Μεγίστης αλλά και τους Εθνοφύλακες δίνουν το στίγμα και εκπέμπουν ξεκάθαρα μηνύματα δεν περνά απαρατήρητη από τους γείτονες.
Και δεν είναι μόνο οι κομάντος στο Καστελόριζο που φέρνουν εκνευρισμό στους γείτονες. Σε κάθε «βράχο» του Αιγαίου για τον οποίο η Άγκυρα εγείρει αξιώσεις, η απάντηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η παρουσία των Αμφίβιων κομάντος από τα ΕΤΕΘ του Αιγαίου, τις πανίσχυρες Μοίρες Αμφίβιων Καταδρομών. Από τη Ρω και τη Στρογγύλη έως τη Σύμη, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Φούρνους και κάθε μικρότερο και μεγαλύτερο «βράχο» του Αρχιπελάγους, οι επίλεκτοι των Ειδικών Δυνάμεων δίνουν ηχηρό παρόν. Ενώ ενισχύονται συνεχώς με σύγχρονο οπλισμό και εξοπλισμό, όπως τα καινούργια τυφέκια Ελεύθερων Σκοπευτών, πολυβόλα και αραβίδες, θερμικές διόπτρες, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα αλλά και νέα σκάφη επιτήρησης και κρούσης.

Με το ΓΕΕΘΑ αλλά και την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων να εξοπλίζουν τους Αμφίβιους Καταδρομείς ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται και επιπλέον προσωπικό με τις προσλήψεις ΟΒΑ και ΕΠΟΠ οι οποίες βάζουν «νέο αίμα» και στις Ειδικές Δυνάμεις.
Τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης στη γραμμή Ακάρ κάνουν λόγο για θρασύτατη πρόκληση με τον Τούρκο υπουργό άμυνας να «κραυγάζει» περί δήθεν αποστρατικοποίησης. Και την ίδια ώρα να διατάζει τους «κολυμβητές» του σε μια συμβολική κίνηση, δήθεν εύκολης προσέγγισης στο ακριτικό Σύμπλεγμα. Μόνο που η κολύμβηση στον Βόσπορο απέχει κατά πολύ όπως διαμηνύουν οι φύλακες των βράχων του Αιγαίου από μια επιχείρηση απέναντι σε μαχητές αποφασισμένους να υπερασπιστούν Εθνικά εδάφη.
Previous Article

Γιατί οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν δεν θέλουν τον EastMed: Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου

Next Article

Δείτε ποιοι είναι οι 6+1 λόγοι που σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Γνωρίζατε πως σύμφωνα με ειδικούς, το να ξυπνάτε περίπου 4-6…