Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Η “ενέδρα” εναντίον του Στρατηγού Γερασίμωφ και η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία

Share:

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στόχο τον ίδιο τον Αρχηγό των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Βαλερύ Γερασίμωφ είχε επίθεση των Ουκρανών η οποία πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου στην περιοχή της πόλεως Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 120 χλμ. νοτιοανατολικώς Χαρκόβου. Την είδηση ανακοίνωσαν τόσο ο διευθυντής προεδρίας Ολέκσυ Αρέστοβιτς όσο και ο Αντόν Γερασένκτο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας ενώ αναπαρήχθη ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με πυρά πυροβολικού και συγκεκριμένα, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων. Αν και αρχικώς οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για τραυματισμό του Ρώσου στρατηγού στο πόδι, αργότερα, αναφέρθηκε ότι την στιγμή της επιθέσεως αυτός είχε αποχωρήσει, όπως έγραψαν οι New York Times επικαλούμενοι Ουκρανό αξιωματούχο.
Σύμφωνα με αυτόν, ο Γερασίμωφ βρέθηκε για μερικές ημέρες στην ανατολική Ουκρανία αλλά η πληροφορία για την παρουσία του δεν ελήφθη σε χρόνο κατάλληλο ώστε η εκδηλωθείσα επίθεση να τον βρει εκεί. Στόχος ήταν το 12ο Σχολείο του Ιζιούμ, όπου έχει εγκατασταθεί το πολεμικό Στρατηγείο της 2ας Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων, που προσβλήθηκε το απόγευμα αλλά στο μεταξύ ο Γερασίμωφ είχε αναχωρήσει από εκεί. Παρά ταύτα, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση απροσδιορίστων απωλειών, μεταξύ των οποίων έπεσε νεκρός τουλάχιστον ένας ανώτατος αξιωματικός, ο Αντιστράτηγος Αντρέυ Σιμόνωφ, διοικητής Δυνάμεων Ηλεκτρονικού Πολέμου της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφερείας.

Η στοχευμένη επίθεση, ουσιαστικώς “ενέδρα”, επιβεβαιώνει μάλλον ότι σε επίπεδο Πληροφοριών, οι ΗΠΑ προσφέρουν απεριόριστη υποστήριξη στην Ουκρανία ενώ, αν και ο Στρατηγός Γερασίμωφ στάθηκε τυχερός όπως φαίνεται, καταδεικνύεται ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν καθολικό πρόβλημα με την ασφάλεια επικοινωνιών. Καθώς οι μετακινήσεις στο μέτωπο του Αρχηγού των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι φυσιολογικό να συνοδεύονται από τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας, ο “εντοπισμός” του επιβεβαιώνει ότι οι επικοινωνίες των Ρώσων σε όλα τα επίπεδα είναι εκτεθειμένες στα μέτρα υποκλοπής και παρακολουθήσεως των ΗΠΑ. 

Πέραν αυτών, η επισκεψη Γερασίμωφ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, ιδίως από την στιγμή που στις 19 Απριλίου οι Ρώσοι ανακοίνωσαν περίπου την έναρξη της αναμενόμενης επιθέσεώς τους προς κατάληψη του Ντονμπάς. Φυσικά ο Ρώσος Αρχηγός δεν μετέβη στο μέτωπο για να αναλάβει την διοίκηση των επιχειρήσεων, όπως ανέφεραν ελληνικά μέσα. 

Αν και η παρουσία του Γερασίμωφ ερμηνεύθηκε από δυτικούς αναλυτές ως πιθανή ένδειξη προβληματισμού για την αργή εξέλιξη των επιχειρήσεων από πλευράς ρυθμού προόδου, το βέβαιο είναι ότι ο Γερασίμωφ προέβη σε μία επιτόπια “επιθεώρηση” ώστε να αποκομίσει ιδίαν αντίληψη της καταστάσεως στο μέτωπο και να περάσει τις προσωπικές κατευθύνσεις του στους υφισταμένους. Από αυτή την άποψη, τυχόν απώλειά του θα αποτελούσε σοβαρότατο πλήγμα και ενώ αυτό μένει προς αξιολόγηση σε επίπεδο ιστορίας πλέον, ενδιαφέρον έχει να διαπιστωθεί η συνέχιση της ρωσικής προσπαθείας από τούδε και στο εξής, ως προς τον αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική μεταβολή.
Previous Article

Nέα επικίνδυνη εξέλιξη από τον άξονα του κακού: Συμφωνία-”μαμούθ” Κίνας-Τουρκίας στον οικονομικό τομέα

Next Article

Καλεντερίδης: Έτσι θα στείλουμε την τουρκική ναυαρχίδα στον βυθό του Αιγαίου

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στην προηγούμενη εκπομπή ΖΟΟΜ! O Σάββας Καλεντερίδης σχολίασε την ανακοίνωση…