Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Η «κρίση» στις κρίσεις της ΕΛ-ΑΣ και οι «δομικές αλλαγές» που δεν έγιναν!!!

Share:

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.
1. Συμπληρώθηκε η νέα επετηρίδα της Ηγεσίας της ΕΛ-ΑΣ μετά την ολοκλήρωση των κρίσεων. Θα επιχειρήσουμε μια γενική θεσμική αποτίμηση, αφού πάντοτε μας ενδιαφέρουν οι θεσμοί και όχι τα πρόσωπα (άλλωστε αυτά μας είναι εν πολλοίς άγνωστα). Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν προσφάτως αποστρατευθέντες αξιωματικοί: «Ούτε σε εποχή Πρώτης Φορά Αριστεράς έγινε τέτοια επιλεκτική αποπομπή ή διατήρηση και τοποθέτηση αξιωματικών. ΄Ηταν σαν να έκαναν τις κρίσεις η Όλγα με τον Άρη. Ένας είναι ο απόλυτος και διαχρονικός κυρίαρχος του παιγνιδιού (η δύναμή του υπερβαίνει τη θεσμική ιδιότητα και θυμίζει «παρακράτος»), που καταστρέφει το προφίλ της Κυβέρνησης και οδηγεί τους φίλα προσκείμενους να γυρίζουν πλέον την πλάτη» κατέληξε με έμφαση. Πολλοί μίλησαν για «ήττα της Νέας Δημοκρατίας» (και της Δημοκρατίας-Κράτους Δικαίου συμπληρώνουμε εμείς). Και μείναμε με την απορία: «Ποιός κυβερνάει αυτόν τον τόπο»;;;

2. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν η αποστρατεία των Προϊσταμένων νευραλγικών Υπηρεσιών, όπως είναι ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Αττικής (Αττικάρχης) και οι Διοικητές Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης (τονίζεται με έμφαση, ότι αξιωματικός που δεν υπηρέτησε σε Υπηρεσίες Ασφάλειας, είναι σαν να μην «πέρασε» ποτέ από το Αστυνομικό Σώμα). Αυτές δεν μπορεί να είναι θέσεις transit και αβλαβούς διέλευσης στελεχών. Και συνιστά σοβαρή ανακολουθία λόγων και έργων, αφού πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο Υπουργός (οικειοποιούμενος το έργο των αστυνομικών και υποκαθιστώντας αυτούς) ανακοίνωνε με στόμφο την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων και το πόσο επαγγελματική, μεθοδική κ.λ.π. ήταν η λειτουργία της ΕΛ-ΑΣ. Σε κάθε περίπτωση η απομάκρυνση-συνεχής αλλαγή προσώπων δεν βοηθάει το σταθερό μάνατζμεντ και αποδεικνύει το μη αξιοκρατικό των επιλογών στελέχωσης των θέσεων ευθύνης. Τελικά για άλλη μια φορά μάλλον δεν επεκράτησαν τα «βιογραφικά» (ούτε λήφθηκαν υπόψη οι φάκελοι, πειθαρχικοί και άλλοι) αλλά τα γνωστά κριτήρια και οι «καλοί στρατιώτες» (ο ρόλος των συλλογικών οργάνων γνωστός-τυπικός), όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

3. Διαβάσαμε επίσης για τις «δομικές αλλαγές», που δήθεν θα έρχονταν. Είδαμε μόνο την «κακοποίηση» των εννοιών. Καταρχήν, αυτό που συνέβη, είναι να αντικαθίστανται οι τρεις (3) εκ Κρήτης Αντιστράτηγοι της Ηγεσίας με τρεις (3) εξ Ηπείρου (Άρτα κ.λ.π.). Προφανώς η αλλαγή προσώπων και το τοπικιστικό κριτήριο δεν συνιστά δομική αλλαγή. Καμιά βελτίωση δεν έγινε ούτε σε οργανωτικό επίπεδο, ούτε στο πλαίσιο διενέργειας των κρίσεων-προαγωγών. Δυστυχώς!!! Συμπερασματικά, το ερώτημα, που πλέον τίθεται, είναι αν η νέα Ιεραρχία, μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις μιας χαρισματικής ηγεσίας, που θα τολμήσει να κάνει τομές, να ανατρέψει κατεστημένες νοοτροπίες, να δυσαρεστήσει και να ταράξει τα νερά αν χρειαστεί, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Αμφιβάλλουμε!!! Σε κάθε περίπτωση ευχόμαστε καλή τύχη!!!
Previous Article

Η θρυλική Dakota ζεσταίνει μηχανές θα πετάξει στον ουρανό της Μακεδονίας

Next Article

Πρωτομαγιά: Αλλάζει μέρα η αργία – Αλλαγές στο άνοιγμα σχολείων μετά το Πάσχα

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στο σημείο δίνουν μάχη με τις φλόγες 55 πυροσβέστες με…