Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Η μεγάλη στρατηγική της Γαλλίας στην Αφρο-Ευρασία αναδύεται σταδιακά

Share:

Η Γαλλία θα πρέπει να αγκαλιάσει την πολυπολική τάση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, προκειμένου να διατηρήσει την υπάρχουσα επιρροή της σε τμήματα της Ευρασίας και να την επεκτείνει πρακτικά σε νέες περιοχές.
Η Γαλλία οραματίζεται να παραμείνει μια ισχυρή Μεγάλη Δύναμη σε όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα, και για το σκοπό αυτό είναι στη διαδικασία της διαμόρφωσης μιας μεγάλης στρατηγικής για την προώθηση ενός τέτοιου στόχου σε όλη την Αφρική-Ευρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η στρατηγική Ίντο-Ειρηνικού του Παρισιού σαμποτάστηκε απροσδόκητα από τους συμμάχους της στην Καμπέρα και την Ουάσινγκτον, ως αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης του AUKUS τον προηγούμενο μήνα με το Λονδίνο. Η Γαλλία όχι μόνο έχασε σε μια συμφωνία υποβρυχίων 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην ήπειρο μεγέθους χώρας ως κορυφαίο περιφερειακό εταίρο της. Σε απάντηση, η Γαλλία επεδίωξε να αντικαταστήσει το ρόλο της με την Ινδία σε αυτόν τον γεωστρατηγικό χώρο.

Προχωρώντας προς τα δυτικά, η επόμενη περιοχή όπου η Γαλλία βλέπει να ασκεί καθοριστική επιρροή είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Η Ελλάδα παίζει το ρόλο που η Αυστραλία υποτίθεται ότι θα έπαιζε γι’ αυτό στον Ινδο-Ειρηνικό, αλλά που η Ινδία θα εκπληρώσει τώρα. Αντί να προσπαθήσει να ισορροπήσει την Κίνα, η Γαλλία επικεντρώνεται στην εξισορρόπηση της Τουρκίας σε αυτό το γεωστρατηγικό χώρο. Ελπίζει να ηγηθεί ενός συνασπισμού ομοϊδεατών κρατών από τα οποία θα μπορεί στη συνέχεια να αποσπά οικονομικά και επενδυτικά προνόμια σε αντάλλαγμα για τη στρατιωτική και στρατηγική συνεργασία του για τον περιορισμό αυτής της κοινής απειλής.

Η Αφρική αποτελεί το τελευταίο μέτωπο της μεγαλειώδους στρατηγικής της Γαλλίας του 21ου αιώνα και είναι εδώ όπου η Μεγάλη Δύναμη της Δυτικής Ευρώπης έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για ιστορικούς λόγους. Αν και η Ρωσία έχει κάνει εντυπωσιακές επιδρομές στην πρώην αποικισμένη περιοχή, στην οποία η Γαλλία αναφέρεται ως “Françafrique” και θεωρεί ότι είναι η αποκλειστική “σφαίρα επιρροής” του, το Παρίσι ελπίζει να βασιστεί στους επί δεκαετίες συμμάχους του στο Τσαντ για να αντιστρέψει αυτήν την τάση. Αναμφίβολα, η Γαλλία θα πρέπει πιθανώς να ανησυχεί περισσότερο για την τουρκική επιρροή στο “Françafrique” από ό, τι ρωσικά, αλλά σε κάθε περίπτωση, ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο στρατηγικό της έδαφος εδώ στα επόμενα λίγα χρόνια.
Οι κοινοτυπίες που συνδέουν τη γαλλική μεγάλη στρατηγική στον Ινδο-Ειρηνικό, την Ανατολική Μεσόγειο και το “Françafrique” είναι αρκετές. Πρώτον, η Γαλλία έχει ιστορική επιρροή σε κάθε έναν από αυτούς τους χώρους. Δεύτερον, υπάρχει μια αυξανόμενη δύναμη που στοχεύει να συγκρατήσει. Και τρίτον, η Γαλλία ελπίζει να βασιστεί σε χώρες της περιοχής με παρόμοιες απόψεις για να επιτύχει τον προαναφερθέντα στόχο. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αρκετές προκλήσεις. Πρώτον, η ιστορική επιρροή της Γαλλίας σε αυτές τις περιοχές έχει διαβρωθεί. Δεύτερον, δεν επιθυμούν όλες οι χώρες της περιοχής να περιορίσουν την αυξανόμενη δύναμη που η Γαλλία θεωρεί απειλή. Και τρίτον, οι εταίροι της μπορεί να μην θυσιάσουν τα δικά τους συμφέροντα για αυτόν τον σκοπό.

Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η Γαλλία δεν μπορεί να βασιστεί πλήρως στην Ινδία, την Ελλάδα και το Τσαντ για να συγκρατήσει την Κίνα, την Τουρκία και τη Ρωσία/Τουρκία στον Ινδο-Ειρηνικό, την Ανατολική Μεσόγειο και τον «Françafrique» αντίστοιχα. Το Παρίσι μπορεί να εξοπλίσει κάθε μια από αυτές και να τις δελεάσει με συγκεκριμένα οικονομικά κίνητρα ώστε να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει τις συγκριτικά λιγότερο σημαντικές ισορροπητικές δυνατότητές της σε σύγκριση με της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η Γαλλία είναι μια στρατιωτική δύναμη με εντυπωσιακή οικονομία, ήπια δύναμη έλξης και ιστορική επιρροή σε όλη την Αφρο-Ευρασία, αλλά οι διπλωματικές της δυνατότητες εξισορρόπησης δεν ταιριάζουν με αυτές.
Αυτό είναι το πρωταρχικό πρόβλημα για το Παρίσι, δεδομένου ότι δεν έχει την εμπειρία να ασκεί μια τέτοια πολιτική εξισορρόπησης. Το μόνο που ξέρει πώς να κάνει είναι να ασκεί ηγεμονική επιρροή μέσω των νέων εταίρων και συγκριτικά μικρότερα πληρεξούσια. Έχει ήδη αποδεχτεί τη διάβρωση της επιρροής του σε κάθε έναν από αυτούς τους τρεις χώρους που αναφέρθηκαν νωρίτερα και μόλις τώρα καθυστερημένα προσπαθεί να το ανακτήσει λόγω της δυναμικής του Νέου Ψυχρού Πολέμου. Η ιμπεριαλιστική ύβρη της Γαλλίας τύφλωσε τους στρατηγικούς αναλυτές της χώρας με τις δικές τους αδυναμίες που ήταν υπεύθυνες για αυτές τις προηγούμενες αποτυχίες. Χωρίς να διδαχθούμε από αυτά τα μαθήματα, η μεγάλη στρατηγική που οραματίστηκαν δεν θα εφαρμοστεί ποτέ στο έπακρο.

Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι η κυριαρχία της Γαλλίας στους μικρότερους περιφερειακούς εταίρους της είχε ως αποτέλεσμα να προσεγγίζουν τους αντιπάλους του Παρισιού ως μια μορφή ανακούφισης από τις πιέσεις με στόχο τελικά την ενίσχυση της στρατηγικής τους αυτονομίας. Δεν ήταν λόγω κάποιου «συνενοχής» με την Κίνα, την Τουρκία ή το ρόλο της Ρωσίας / Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές που αυτές οι χώρες έκαναν τις αντίστοιχες εισόδους τους τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι οι εταίροι της Γαλλίας εκεί (τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι υφιστάμενοι) συνεργάζονται εθελοντικά μαζί τους. Η Γαλλία θα πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά συμφέροντα των μικρότερων περιφερειακών εταίρων της, προκειμένου να μην τους υποχρεώσει ακούσια να προβούν σε τέτοια ενεργητική αντιστάθμιση.
Το δεύτερο μάθημα συνδέεται στενά με το πρώτο και πιο εφαρμόσιμο στο «Françafrique». Είναι ότι η Γαλλία συνεχίζει να πιστεύει στην αυτοθεωρούμενη «πολιτιστική υπεροχή» της ως βάση ήπιας δύναμης για τη διατήρηση της επιρροής της. Πολλοί Αφρικανοί μιλούν γαλλικά λόγω της κληρονομιάς της αποικιοκρατίας, όχι από κάποια ιδιαίτερη έλξη για αυτήν τη γλώσσα. Μεταναστεύουν επίσης στη Γαλλία για οικονομικούς λόγους, όχι επειδή τους αρέσει ο πολιτισμός τους περισσότερο από τον δικό τους. Η πίστη της Γαλλίας στην «πολιτιστική υπεροχή» της είναι ανεπίσημα ένα μεγάλο μέρος της ταυτότητας της χώρας, αλλά αναδεικνύεται ως αλαζονική, συγκαταβατική, ακόμα και ρατσιστική. Αυτό οδηγεί στο να χάσει σημαντικές καρδιές και το μυαλό.
Στη συνέχεια, η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίζει όλους τους εταίρους της με τον ίδιο σεβασμό, ο οποίος μπορεί να προέλθει μόνο από την εκμάθηση των δύο πρώτων μαθημάτων. Αυτό περιλαμβάνει επίσης συγκριτικά μεγαλύτερες, όπως η Ινδία. Αν και μερικές από τις ηγεσίες τους μπορεί να έχουν προσωπικά κίνητρα για συνεργασία με το Παρίσι εναντίον τρίτων χωρών, αυτή η Μεγάλη Δύναμη της Δυτικής Ευρώπης δεν πρέπει να ξεχνά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πιθανώς μερικά πατριωτικά μέλη στη μόνιμη στρατιωτική, ευφυή, και διπλωματική γραφειοκρατία («βαθύ κράτος») τους. Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να αντισταθούν στις ηγεσίες τους θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια προκαλώντας στρατιωτικά άλλους κατά εντολή της Γαλλίας.

Με βάση αυτό το μάθημα, η Γαλλία δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την εταιρική της σχέση με οποιαδήποτε χώρα. Πατριωτικά μέλη του «βαθιού κράτους» τους μπορεί να προσπαθήσουν να σταματήσουν την απερίσκεπτη απειλή της ηγεσίας τους για εθνική ασφάλεια, μεταξύ άλλων μέσω πραξικοπημάτων. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ότι αυτές οι ίδιες δυνάμεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή της Έγχρωμης Επανάστασης πατριωτικής ηγεσίας εναντίον των υποστηριζόμενων από τη Γαλλία μαριονετών ηγετών τους. Η Γαλλία επίσης δεν θα πρέπει να αγνοήσει την πιθανότητα οι ονομαστικοί Αμερικανοί και Βρετανοί σύμμαχοί της να “λαθραία” περισσότερους από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας των ίδιων διεφθαρμένων ηγετών να είναι προσωπικά υπόχρεοι στο Παρίσι.
Ένα άλλο δίδαγμα είναι ότι η Γαλλία δεν πρέπει πλέον να παραμένει υπό την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν αποκλειστικές «σφαίρες επιρροής», ειδικά όχι στη «Françafrique». Είναι αναπόφευκτο ότι το Παρίσι θα πρέπει να αποδεχθεί την επιρροή άλλων χωρών στις περιοχές που θεωρούσε αποκλειστικά υπό τη δική του επιρροή. Αυτό περιλαμβάνει και τους «συμμάχους» όπως οι ΗΠΑ και αντιλαμβάνονται αντιπάλους όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. Στη συνέχεια, η Γαλλία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκχωρήσει ρεαλιστικά κάποια από την προηγούμενη επιρροή της σε διαχειρίσιμους τρόπους, προκειμένου να σχηματίσει πιο αποτελεσματικές συνεργασίες με τους συμμάχους της, καθώς και να διερευνήσει δημιουργικά μέσα για την έναρξη των σχέσεων με τους αντιπάλους.

Αυτό φέρνει την ανάλυση στο τελικό δίδαγμα, ότι ο ανταγωνισμός μηδενικού αθροίσματος είναι αντιπαραγωγικός και παρωχημένος. Η Γαλλία θα πρέπει να αγκαλιάσει την πολυπολική τάση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας, προκειμένου να διατηρήσει την υπάρχουσα επιρροή της σε τμήματα της Ευρασίας και να την επεκτείνει πρακτικά σε νέες περιοχές. Η εμμονή στην τρέχουσα πολύ ανταγωνιστική προοπτική της για τα πάντα θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να μην μάθει τα προαναφερθέντα μαθήματα και έτσι να επαναλάβει τα ίδια λάθη που ευθύνονται για το γεγονός ότι η Γαλλία έχασε την επιρροή της σε αυτούς τους γεωστρατηγικούς χώρους.

Previous Article

Βλάβη στο συκώτι: Προσοχή σε αυτούς τους επτά παράγοντες που σου κάνουν κακό

Next Article

Τετραμερή Συνάντηση Διευθυντών Πολιτικής Εθνικής Άμυνας της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Δ/νσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας…