Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Κάνεις εύκολα μελανιές; – Αυτοί είναι οι 5 πιθανοί λόγοι

Share:

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί μελανιάζει τόσο εύκολα το δέρμα σου;

Οι μώλωπες εμφανίζονται όταν τα αιμοφόρα αγγεία σπάνε και διαρρέουν αίμα κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως είναι αποτέλεσμα τραυματισμού των μυών και του συνδετικού ιστού.

Το συγκεντρωμένο αίμα σχηματίζει ένα άσχημο λεκέ που αλλάζει χρώμα και εξασθενεί σταδιακά καθώς το μαζεμένο αίμα απορροφάται ξανά στο σώμα.

Μερικές φορές αυτά τα μαύρα και μπλε σημάδια εμφανίζονται από μια μικρή ή ασήμαντη αιτία, αν και οι γιατροί λένε ότι υπάρχει συνήθως μια τέλεια καλή εξήγηση ή μια θεραπευτική υποβόσκουσα αιτία.

Ακολουθούν μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να κάνεις μώλωπες εύκολα – και τι μπορείς να κάνεις γι ‘αυτό. Υπάρχουν βέβαια και σοβαρές ιατρικές αιτίες για μώλωπες αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων έχει άλλες αιτίες.

Είσαι αθλήτρια ή πολύ δραστήρια

Είτε παίζεις μπάσκετ είτε πηγαίνεις καθημερινά γυμναστήριο , είναι πιθανό να εμφανίσεις χτυπήματα και μώλωπες εάν έρθεις σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή χρησιμοποιήσεις κάποια όργανα στο γυμναστήριο. Δεν είναι κάτι σπουδαίο εκτός εάν «ανησυχείς για το πώς φαίνονται τα πόδια σου ενώ είσαι στην παραλία», εξηγεί στο Health η Aμερικανίδα δερματολόγος Suzanne Friedler.

Μεγαλώνεις

Τα σώματα των μεγαλύτερων ανθρώπων δεν ανακάμπτουν από τραυματισμούς όπως αυτά των νεότερων ενηλίκων, οπότε ακόμη και ένα μικρό χτύπημα ή πιάσιμο στο χέρι μπορεί να αφήσει μώλωπες.

«Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία μας γίνονται πιο εύθραυστα. Χάνουμε κολλαγόνο, ελαστίνη και μέρος του υποδόριου λίπους που προστατεύει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία μας», εξηγεί η δερματολόγος.

Το δέρμα σου έχει υποστεί ζημιά από τον ήλιο

Η πολυετής έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, συμβάλλοντας σε έναν τύπο μώλωπα ειδικά σε σε ηλικιωμένους ενήλικες γνωστό ως «ακτινική πορφύρα» ή «γεροντική πορφύρα» – δύσμορφα μοβ μπαλώματα που εμφανίζονται στις πίσω πλευρές των χεριών και των αντιβραχίων χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο σοβαρό χτύπημα ή τραυματισμός. (Η γήρανση και η χρήση ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτούς τους μώλωπες.)

Το Αμερικάνικο Οστεοπαθητικό Κολέγιο Δερματολογίας λέει ότι οι τοπικές κρέμες που περιέχουν ρετινόλη ή άλφα-υδροξυ οξύ μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση της εμφάνισης αυτών των μωλώπων, ενώ το να φοράς μπλούζες με μακριά μανίκια και αποφεύγοντας τραύματα στα χέρια και στους ώμους μπορεί να βοηθήσεις στην πρόληψη τους.

Παίρνεις αντιπηκτικά ή παυσίπονα

Η λήψη βαρφαρίνης στο αίμα ή η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερους μώλωπες, ειδικά σε ηλικιωμένους που είναι συχνοί χρήστες αυτών των φαρμάκων.

Τα ΜΣΑΦ και τα αραιωτικά αίματος εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργία των αιμοπεταλίων, ενός συστατικού του αίματος που συνδέεται με άλλους παράγοντες πήξης για να σταματήσει η αιμορραγία. Συμβουλεύσου τον γιατρό σου πριν σταματήσεις οποιοδήποτε φάρμακο.

Παίρνεις στεροειδή

Ένας εύκολος μώλωπας μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι παίρνεις κορτικοστεροειδή. Είτε χρησιμοποιείς συσκευή εισπνοής, είτε παίρνεις χάπια είτε βάζεις μια τοπική έκδοση ισχυρών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι μώλωπες είναι μια κοινή παρενέργεια, λένε από τη Mayo Clinic. Η μακροχρόνια χρήση, ειδικά σε πιο ισχυρές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση του δέρματος.

Previous Article

Κατασκοπεία στη Ρόδο: Ενδείξεις για παρακολούθηση αξιωματικού της ΕΛΑΣ

Next Article

Κύρωση Πινάκων και Προαγωγές Ανωτέρων Αξιωματικών Ο-Σ ΣΞ (ΕΔΥΕΘΑ)

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα…