Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Τι είναι και τι δείχνουν για την υγεία

Share:

Το να παρατηρήσετε μια κόκκινη ελιά στο δέρμα σας μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό. Πολλοί αναρωτιούνται: Τι είναι αυτό; Είναι επικίνδυνο;

Σίγουρα οι κόκκινες ελιές δεν είναι κάτι που μπορείτε να αμελήσετε. Ενώ είναι πάντα καλό να προσέχετε κάθε νέα ελιά ή κάθε μετάλλαξη ήδη υπάρχουσας ελιάς και κηλίδας στο δέρμα σας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε.

Μια ελιά (ή σπίλος βάσει ιατρικής ορολογίας) είναι ένα είδος ανάπτυξης του δέρματος που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που παράγουν χρώμα στο δέρμα σας αυξάνονται υπερβολικά σε ένα σημείο και δημιουργούν ένα “σύμπλεγμα”. Συνήθως είναι στρογγυλό ή ωοειδές, μπορεί να αυξηθεί ή να μείνει επίπεδο και μπορεί να είναι μαύρο, καφέ ροζ ή κόκκινο. Οι περισσότερες κόκκινες ελιές δεν είναι καρκινικές.

Ελιές με ακανόνιστα χαρακτηριστικά

Οι περισσότερες ελιές κυμαίνονται από ανοικτό καστανό έως σκούρο καφέ χρώμα. Ωστόσο, οι “άτυποι σπίλοι” (επίσης γνωστό και ως δυσπλαστικοί) μπορεί να περιλαμβάνουν αποχρώσεις του κόκκινου, μαζί με καφέ. Αυτά τα μόρια περιλαμβάνουν συχνά ένα μείγμα χρωμάτων και συνήθως είναι επίπεδα ή ελαφρώς διογκωμένα στην επιδερμίδα. Οι άκρες είναι συχνά ακανόνιστες και τα όριά τους ασαφή.

Αυτού του τύπου οι κόκκινες ελιές είναι συχνά μεγαλύτερες σε μέγεθος από τις απλές κρεατοελιές και συχνά είναι μεγαλύτερες από το πλάτος μιας γόμας μολυβιού. Μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αν και συνηθέστερα βγαίνουν στην πλάτη, στο στήθος και στο τριχωτό της κεφαλής. Οι άτυποι σπίλοι είναι πιο κοινοί σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και θα πρέπει να εξετάζονται από γιατρό για να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι καρκινικοί.

Ελιές τύπου Spitz

Ένας σπίλος Spitz είναι ένας ειδικός τύπος κρεατοελιάς που είναι συχνά κόκκινος, ροζ ή ανοιχτό καφέ, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και ένα μείγμα αυτών των χρωμάτων. Αυτές οι κόκκινες ελιές εμφανίζουν συνήθως διόγκωση σαν ένα σπυράκι και έχουν την τάση να αιμορραγούν εάν τις γδάρετε. Αναπτύσσονται πιο συχνά στο κεφάλι, τον λαιμό, τα χέρια ή τα πόδια και είναι συνήθως λιγότερο από 1 εκατοστό σε μέγεθος.

Πιο συχνά αναπτύσσονται σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και συνήθως εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία, παρόλο που μπορεί να εκδηλωθούν και σε ενήλικες. Ένας σπίλος τύπου Spitz συχνά αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά αυτό το είδος της κρεατοελιάς δεν είναι καρκινικό. Ωστόσο, επειδή μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να διακρίνετε έναν σπίλο Spitz από μια καρκινική ανάπτυξη του δέρματος, είναι καλό να πηγαίνετε πάντα στον γιατρό σας να το κοιτάξει.

Αγγειώματα

Τα αγγειώματα μοιάζουν με μικρές κόκκινες ελιές, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι όγκοι του δέρματος. Είναι κατά κανόνα λίγο ανυψωμένες και ομαλές και εμφανίζονται πιο συχνά στο στήθος, στην πλάτη και στα χέρια. Τα αγγειώματα είναι πολύ συχνά και επηρεάζουν τους ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Συνήθως αρχίσουν να εμφανίζονται σε ενήλικες κατά τη διάρκεια της τρίτης ή τέταρτης δεκαετίας της ζωής τους και αυξάνουν σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Τα αγγειώματα δεν είναι καρκινικά. Επειδή είναι κατασκευασμένα από τα αιμοφόρα αγγεία, έχουν την τάση να αιμορραγήσουν εάν τα πληγώσετε.

Κόκκινες ελιές και κόκκινα σημάδια στο δέρμα.  Πρέπει να θυμόμαστε ότι μπορεί να έχουμε και κόκκινες ελιές και κόκκινα σημάδια στο δέρμα μας. Ας δούμε μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:

Οι ευρυαγγείες επίσης εκδηλώνονται ως διαστολή των τριχοειδών αγγείων, όμως συχνά έχουν περισσότερο «αραχνοειδή” εμφάνιση. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα αλλαγών στη θερμοκρασία ή επίσης κατά την εγκυμοσύνη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να αντιστραφούν και εξαφανίζονται με τον καιρό.

Επιπλέον, τα κλασικά σημάδια που έχουν πολλοί άνθρωποι από τη γέννησή τους είναι αιμαγγειώματα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι κόκκινο ή να πλησιάζει περισσότερο το μοβ.

Πρόκειται για δυσμορφίες των μικρών τριχοειδών αγγείων που εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον κορμό και στο πρόσωπο των παιδιών. Μπορεί να εξαφανιστούν με τον καιρό ή να παραμείνουν για όλη τη ζωή.

Θα πρέπει να ανησυχήσω;

Θα πρέπει να τονίσουμε ακόμα μια φορά ότι οι κόκκινες ελιές του δέρματος δεν είναι καρκινικές. Είναι καλοήθεις όγκοι, ωστόσο πρέπει να εξετάζουμε την εμφάνισή τους για τυχόν αλλαγές.

Δεν πρέπει να εμφανίζονται σε μεγάλους αριθμούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Οι κόκκινες ελιές του δέρματος δεν πρέπει να προκαλούν ενόχληση. Αν πονούν, παρουσιάζουν κνησμό ή σας προκαλούν δυσφορία με άλλο τρόπο, δείτε το γιατρό σας.

Οι κόκκινες ελιές του δέρματος δεν πρέπει να αιμορραγούν. Αν αιμορραγούν όταν τις αγγίζετε, δείτε ένα δερματολόγο.

Δώστε προσοχή στο χρώμα και στο σχήμα τους. Αν το χρώμα σκουραίνει ή οι άκρες γίνονται τραχιές ή ακανόνιστες, δείτε έναν ειδικό.

Previous Article

“Κινήσεις της Τουρκίας”- Μυστικές εντατικές επαφές Ισραήλ – Ελλάδας

Next Article

Στρατός Ξηράς: Προαγωγές Εθελοντών Μακράς Θητείας Υπαξιωματικών

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Οι πιθανότητες να συμβεί ενσωμάτωση του mRNA των εμβολίων στο…