Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Ξεκίνησε η αιματοχυσία στη Λιβύη με τουρκική υπαιτιότητα-Μεγάλη ώρα για την Ελλάδα στην ανάληψη κρίσιμων αποφάσεων

Share:

Ο Ερντογάν θα συνεχίζει να στηρίζει τον Ντμπέϊμπα με αρνητικότατα επακόλουθα για την ειρήνευση στη Λιβύη, ενώ σίγουρα το θερμόμετρο στα Ελληνοτουρκικά θα συνεχίσει να ανεβαίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης είναι για μια ακόμη φορά έκρυθμη, με τους Διεθνείς δρώντες να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, μήπως η κατάσταση οδηγήσει σε νέο εμφύλιο πόλεμο.

Για τον σκοπό αυτό και προκειμένου να βρεθεί λύση ο ΟΗΕ συγκάλεσε συνάντηση τοπικών και διεθνών παρατηρητών κατάπαυσης του πυρός, με άσχημα  δυστυχώς αποτελέσματα, όπως αναφέρεται σε άρθρο λιβυκού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
“Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανακοίνωσε, την Πέμπτη, την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης των τοπικών και διεθνών παρατηρητών κατάπαυσης του πυρός, την Τετάρτη.
 

Η αποστολή ανέφερε ότι η συνάντηση διήρκεσε δύο ημέρες, παρουσία δύο μελών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (5+5) από Ανατολή και Δύση.
Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι διαδικασίες εργασίας των παρατηρητών και η δομή της επιτροπής τους και ανταλλάχθηκαν εμπειρίες, ενώ  έγιναν μελλοντικά βήματα για την έναρξη της ενεργοποίησης του έργου τους από την έδρα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής στην πόλη της Σύρτης.

Η αναπληρώτρια αρχηγός αποστολής, Georgette Gagnon, επαίνεσε τις καρποφόρες προσπάθειες της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής.
Ο Gagnon επιβεβαίωσε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών προς αυτήν και την ομάδα των τοπικών και διεθνών παρατηρητών για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός”.

Το ίδιο Λιβυκό ΜΜΕ αναφέρει σε έτερο άρθρο του ότι ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Μπασάγκα, κατάγγειλε την παρουσία ξένων  στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα του, καλώντας τες να αποχωρήσουν άμεσα από αυτήν.
Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός της παρεμπόδισής του να εισέλθει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, προκειμένου να ασκήσει τα καθήκοντα του από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες όμως όπως επεσήμανει καθοδηγούνται από ξένη δύναμη, υπονοώντας σαφέστατα την Τουρκία.
 

Υπενθυμίζουμε εδώ  ότι την πρόσφατη σχετικά απόπειρα  εισόδου-παραμονής του Πρωθυπουργού Μπασάγκα στην Τρίπολη, εμπόδισαν ένοπλες ομάδες φίλα προσκείμενες στον φιλότουρκο Ντμπέϊμπα, ο οποίος ήταν μεταβατικός Πρωθυπουργός της χώρας και του οποίου η θητεία έληξε σύμφωνα με την Βουλή της Λιβύης.
Το κυριότερο από όλα που αφορούν την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι ο φιλότουρκος Ντμπέϊμπα, είναι πιόνι της Άγκυρας, και παρακολούθησε πρόσφατα την διακλαδική τουρκική άσκηση EFES-2022 που διεξήχθη στα μικρασιατικά παράλια , με αποδέκτη την χώρα μας.

Στην εν λόγω άσκηση μετείχαν μάλιστα και  χερσαίες δυνάμεις της Λιβύης, καθώς και πολεμικό της πλοίο, γεγονός που σημαίνει ότι τίποτε δεν αποκλείει στο άμεσο μέλλον τουρκική απόπειρα γεώτρησης στην υποτιθέμενη Λιβυκή ΑΟΖ, όπως αυτή παράνομα οριοθετήθηκε από το μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, η οποία είναι όμως Ελληνική, υπό την προστασία Λιβυκών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Από την πλευρά του ο Μπασάγκα δήλωσε ότι θα αναλάβει σύντομα πλήρως τα καθήκοντα του μεταβαίνοντας στην Τρίπολη.

Η κατάσταση στη Λιβύη και ιδιαίτερα στο νότο είναι εκτός ελέγχου, αφού τα πάντα έχουν νεκρώσει, από επικοινωνίες, οδικές και αεροπορικές μεταφορές.
Τέλος η National Oil Corporation of Libya (National Oil Corporation, NOC) κήρυξε ανωτέρα βία στα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου Es Sidr και Ras Lanuf και στο κοίτασμα El Fil ,λόγω της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της Λιβύης, αφού οι διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ απέτυχαν, ενώ ο Πρωθυπουργός Μπαγάσα φαίνεται αποφασισμένος να αναλάβει τα καθήκοντά του μεταβαίνοντας στην Τρίπολη, οπότε όλα εναπόκεινται στην αντίδραση του φιλότουρκου  Νμπέϊμπα, ο οποίος δεν θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία, καθοδηγούμενος από την Άγκυρα.

Συνεπώς ο Ερντογάν καλείται να επιλέξει αν θα συνεχίσει να στηρίζει τον Ντμπέϊμπα, αιματοκυλίζοντας τη Λιβύη, ή αν θα επιχειρήσει να συνδιαλλαγεί με τον Μπασάγκα, ο οποίος όμως έχει διακηρύξει επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα του και άρα και των Τουρκικών.
 
Το θέμα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού όπως αντιλαμβανόμαστε ως χώρα έχουμε κάθε όφελος από την αποκαθήλωσή του φιλότουρκου Ντμπέϊμπα, ο οποίος στηρίζει το παράνομο μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, με το οποίο επιχειρείται κλοπή της ΑΟΖ μας στο Λιβυκό πέλαγος, στα πλαίσια της εξυπηρέτησης του τουρκικού ευφυολογήματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”.
Η χρονική συγκυρία μάλιστα είναι εξόχως σημαντική, αφού ο Ερντογάν έχει ήδη αναγγείλει την έξοδο τουρκικού γεωτρύπανου τον Ιούλιο στη Μεσόγειο, γεγονός που παραπέμπει ότι αυτό θα κατευθυνθεί είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ, είτε στην Ελληνική ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, ή μπορεί και στις δύο παραπάνω περιοχές στέλνοντας ισάριθμα τουρκικά γεωτρύπανα.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν θα συνεχίζει να στηρίζει τον Ντμπέϊμπα με αρνητικότατα επακόλουθα για την ειρήνευση στη Λιβύη, ενώ σίγουρα το θερμόμετρο στα Ελληνοτουρκικά θα συνεχίσει να ανεβαίνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Previous Article

Στρατός Ξηράς: Αιφνίδιος θάνατος 41χρονου Επιλοχία

Next Article

Ελληνοτουρκικά: Αλλάζουν τα πάντα όπως τα ξέραμε αυτό το καλοκαίρι – Τι θα γίνει στο Αιγαίο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Αλλάζουν τα πάντα αυτό το καλοκαίρι στο Αιγαίο, εκτιμούν κυβερνητικοί…