Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έβγαλαν αγροτοκτηνοτρόφους και συνταξιούχους στον δρόμο

Share:

H κυβέρνηση της Ελλάδας είναι ίσως η μοναδική στην Ευρώπη που επιμένει πως η ακρίβεια είναι παροδική, την ώρα που στην Αγγλία βγαίνουν μαχαίρια για λίγα λίτρα βενζίνης.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε το κυβερνητικό μότο, ενώ για τις ενεργειακές ανατιμήσεις παραδέχτηκε ότι «ίσως κρατήσουν περισσότερο» (από το παροδικό -Αλλά πόσο ακριβώς είναι το «παροδικό»;).

Διατείνεται μάλιστα ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο από 17 χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο, ο σημερινός ευρωπαϊκός χάρτης των τιμών χονδρικής ρεύματος τον διαψεύδει: η Ελλάδα έχει την 9η υψηλότερη τιμή χονδρικής μεταξύ 19 χωρών με χρηματιστήριο ενέργειας (βλέπε γράφημα), ενώ τον Σεπτέμβριο υπήρξαν τουλάχιστον τρεις μέρες που ήταν πρώτη και με διαφορά.

Πέραν τούτου, την κυβερνητική αισιοδοξία για την ακρίβεια και την εξέλιξη και διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, αντικρούουν τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ισχυρότερων συντελεστών της διεθνούς οικονομίας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κλιμακωθεί και θα μείνει ψηλότερα περισσότερους μήνες από όσο αναμενόταν, λόγω της πίεσης από τις ενεργειακές αυξήσεις και από το μεγάλο μποτιλιάρισμα στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκανε ρεκόρ τριετίας, πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, το Brent ήδη προσεγγίζει τα 80 δολάρια. Σύμφωνα με εταιρείες διεθνιστών είναι θλεμα χρόνου να προσεγγιστεί το όριο των 90 δολαρίων, πλήττοντας πρωτίστως τις εμπορευματικές μεταφορές με άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των αγαθών καθώς και στα νοικοκυριά λόγω πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων αυτοκινήτων.

Τεράστιες είναι οι αυξήσεις υπάρχουν στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες κινούνται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009. Η λειτουργία του φυσικού αερίου ως βασικού καυσίμου θέρμανσης στην Ευρώπη έχει προκαλέσει φαινόμενα χρεοκοπιών ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ενώ αυξάνει και τις τελικές τιμές ρεύματος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν την Τρίτη πτώση από μισή έως και δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες (-1,76% το ελληνικό).

Όπως αντιλαμβάνεται κάποιος, η συννεφιά στην παγκόσμια οικονομία είναι βαριά. Αν και εφόσον ξεσπάσει καταιγίδα, η κυβέρνηση θα έχει τα ανακλαστικά να προσαρμοστεί ή θα επιβάλλει ακόμα εμβόλια;;;

Στο πορτοφόλι των πολιτών έχει αρχίσει να καταγράφεται το «κύμα» ακρίβειας που «σαρώνει» την ενέργεια και άλλα βασικά αγαθά.

Το καλάθι του σούπερ μάρκετ έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ την εβδομάδα για μία οικογένεια, «στριμώχνοντας» ακόμη περισσότερο τις οικονομικές δυνατότητες.

Ήδη, οι αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ έβγαλαν αγροτοκτηνοτρόφους και συνταξιούχους στον δρόμο σε μέρη της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μέλη του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας και του Σωματείου Συνταξιούχων Αργολίδας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της ΔΕΗ για να διαμαρτυρηθούν για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης.

Previous Article

Ξεκάθαρο μήνυμα Ρ.Τ.Ερντογάν προς τις ΗΠΑ: «Δεν υποχωρούμε για τους S-400»

Next Article

Προέβλεψε πόλεμο ΗΠΑ-Τουρκίας ο Μεσούτ Χακί Τζασίν -σύμβουλος του Ερντογάν

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στους 323 οι διασωληνωμένοι, με το 90,4% να είναι ανεμβολίαστοι.…