Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Προς νέα κρίση: Η Ουκρανία στέλνει ενισχύσεις στα σύνορα με Λευκορωσία & Κριμαία

Share:

Η συνεχώς αυξανόμενη αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από “ψυχρός πόλεμος” σε αυτή την περιοχή
Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τις δυνάμεις ασφαλείας και τις στρατιωτικές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορά της με τη Λευκορωσία και προς το νότο σε αυτό που αποκαλεί διοικητικά σύνορα του εδάφους της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Ο Serhiy Deineko, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Κρατικής Συνοριακής Φρουράς, ανέφερε ότι επέστρεψε από την επιθεώρηση των ουκρανικών συνόρων με τη Λευκορωσία, όπου εντόπισε μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας από φερόμενες απειλές της Λευκορωσίας.
”Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε το σύστημα προστασίας των κρατικών συνόρων με τη Λευκορωσία. Αυτό ισχύει για ολόκληρη την ενότητα, όπου ενισχύουμε περαιτέρω τις δυνατότητες μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε την εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας από κάθε πιθανή απειλή.”

Ότι η Λευκορωσία αποτελεί απειλή για την Ουκρανία, δεν είναι πολύ πειστικό, με δεδομένο ότι πληθυσμός της Ουκρανίας είναι 44 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της Λευκορωσίας 
Η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη Μ. Βρετανία να έχει εκπαιδεύσει 20.000 ουκρανικά στρατεύματα στα πλαίσια της επιχείρησης “ORBITAL”.
Ο Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχε επιθεωρήσει μονάδες μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και επιχειρήσεις περιπολίας ποταμών κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ότι διαβεβαιώθηκε ότι «οι συνοριοφύλακες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην ενίσχυση τμημάτων των συνόρων με τη Λευκορωσία από μονάδες ταχείας αντίδρασης, συμπεριλαμβανομένης της 10ης δύναμης ταχείας απόκρισης.”
Τα παραπάνω μέτρα τα οποία  λαμβάνονται είναι προληπτικά, αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ουκρανίας κάνουν, ανησυχητικές δηλώσεις για μήνες σχετικά με το έθνος που απειλείται από πιθανή επίθεση από τη Λευκορωσία.
Κάνουν μάλιστα ειδική μνεία για τον Σεπτέμβριο, όταν Λευκορωσία και Ρωσία θα πραγματοποιήσουν τη φετινή κοινή άσκηση “Zapad  2021”, δηλαδή “Δύση 2021”.

Πρόσφατα το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τη Λευκορωσία για την προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη του ακτιβιστή, δημοσιογράφου και πολέμιου του Λευκορώσου Προέδρου Λουκασένκο.
Το ψήφισμα εν μέρει αναφέρει: «Με τη διάπραξη αυτής της υποχρεωτικής πράξης προσγείωσης επιβατικού αεροπλάνου, οι αρχές της Λευκορωσίας έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες πολιτικής αεροπορίας και αποτελούν απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των αεροπορικών μεταφορών. ”
Το ψήφισμα αναφέρει επίσης: «Η Verkhovna Rada (ουκρανική βουλή), επιβεβαιώνει την πλήρη αλληλεγγύη της με τους διεθνείς εταίρους, κυρίως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες,  του τερματισμού της εναέριας επικοινωνίας με τη Λευκορωσία.
«Το κοινοβούλιο υποστηρίζει επίσης πλήρως τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας και της κοινωνίας, ήταν ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά κράτη που επέβαλαν απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας από 26 Μαΐου 2021 και ενίσχυσε τις «αεροπορικές κυρώσεις». ”
Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Εθνοσυνέλευσης της Λευκορωσίας, Αντρέι Σαβινίχ, απάντησε στα παραπάνω δηλώνοντας: «Λάβαμε τη δήλωση του Verkhovna Rada της Ουκρανίας με μεγάλη λύπη. Είναι λυπηρό να βλέπουμε πώς το σημαντικότερο ανώτατο νομοθετικό σώμα της αδελφικής μας χώρας μετατρέπεται σταδιακά σε έναν επιπόλαιο πολιτικό θεσμό, ο οποίος επιδιώκει να δράσει προς το συμφέρον των ξένων κέντρων επιρροής».

Η Λευκορωσία είναι ένας αρκετά μικρός και βολικός στόχος για επίθεση από την Ουκρανία, την Πολωνία και τη Λιθουανία, με τις οποίες συνορεύει.
Σήμερα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας αναφέρουν τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο ως εξής: «Βλέπετε αυτήν την αυξανόμενη πίεση στη Ρωσία, αλλά δεν μπορούν να περάσουν από τη Λευκορωσία. Δεν μπορούμε να μας μετατρέψουν σε Ουκρανία».
Στο άλλο άκρο της Ουκρανίας, χθες οι ένοπλες δυνάμεις του έθνους αποκάλυψαν ότι μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα κοντά στα διοικητικά σύνορα, με το προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, που πραγματοποιήθηκαν από τις 1-3 Ιουνίου, «όχι μόνο απέδειξαν τις  ικανότητες υψηλού επιπέδου του προσωπικού που υπηρετεί στο ναυτικό μας , αλλά επίσης βελτίωσαν τις πρακτικές δεξιότητες των διοικητών να λειτουργούν σε συνθήκες όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε εκείνες της μάχης».
Βεβαίως οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν διεξάγουν πολεμικά παιχνίδια αυτού του διαμετρήματος για να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης στην Αφρική.
Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Irakli Garibashvili στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, και σε κοινή ενημέρωση ο ουκρανός αξιωματούχος εξέφρασε την επιθυμία του να εργαστούν πιο στενά στον τομέα της ασφάλειας, με τη συμμετοχή των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. 
Οι γείτονες της Μαύρης Θάλασσας Ουκρανία και Γεωργία τελούν υπό  ένταξη  τους στο ΝΑΤΟ από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, στο Βουκουρέστι το 2008. Τους χορηγήθηκαν Ετήσια Εθνικά Προγράμματα του ΝΑΤΟ αργότερα εκείνο το έτος και το 2020 έγιναν “Ενισχυμένοι Συνεργάτες του ΝΑΤΟ”.

Η συνεχώς αυξανόμενη αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι κάτι πολύ περισσότερο από “ψυχρός πόλεμος” σε αυτή την περιοχή.
Η Λευκορωσία και η Βαλτική θάλασσα είναι το βόρειο τμήμα της, η Κριμαία και η  Μαύρη Θάλασσα είναι το νότιο, με το μέτωπο Donbass να αποτελεί το κεντρικό τμήμα αυτής.

Previous Article

Γερμανία: Προηγείται με διαφορά το CDU της Μέρκελ στη Σαξονία

Next Article

Formula 1: «Αυτοκτόνησαν» Φερστάπεν και Χάμιλτον στο Αζερμπαϊτζάν – Επική νίκη για τον Πέρεζ

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ένα επεισοδιακό Grand Prix έλαβε χώρα στο Αζερμπαϊτζάν, με τον…