Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία έχει χάσει τόσα πολλά τανκς;

Share:

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει χάσει εκατοντάδες τανκς.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες αποδίδουν τις ρωσικές απώλειες στα προηγμένα αντιαρματικά όπλα με τα οποία έχουν προμηθεύσει οι δυτικές χώρες την Ουκρανία, αλλά και στον τρόπο που η Ρωσία χρησιμοποίησε τα τανκς της.

Πόσο μεγάλες είναι οι ρωσικές απώλειες σε άρματα μάχης;
Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης.
Την ίδια ώρα, το Oryx – ένα ιστολόγιο που μετρά τις στρατιωτικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία με βάση φωτογραφίες από την εμπόλεμη ζώνη – σημειώνει ότι η Μόσχα έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 τεθωρακισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με την Rand Corporation και την IISS, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει σχεδόν 2.700 κύρια άρματα μάχης πριν από την έναρξη της σύγκρουσης.
Πόσο αποτελεσματικά ήταν τα αντιαρματικά όπλα;
Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin στην αρχή της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον άλλους 2.000.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, οι πύραυλοι Javelin εκτοξεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να «χτυπούν» το πάνω μέρος ενός τανκ, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη.

Πολλά ρωσικά άρματα μάχης είναι εξοπλισμένα με θωράκιση που απορροφά τo χτύπημα που προκαλούν οι πύραυλοι.
Ωστόσο, οι πύραυλοι Javelin είναι εφοδιασμένοι με δύο κεφαλές. Η μία καταστρέφει τη θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο που βρίσκεται από κάτω.
Η Βρετανία έχει επίσης στείλει στην Ουκρανία τουλάχιστον 3.600 πυραύλους NLAW. Τα βλήματα αυτά είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να εκρήγνυνται πάνω από την σχετικά εκτεθειμένη κορυφή του πυργίσκου των τανκς.

«Οι πύραυλοι Javelin και NLAW είναι πολύ ισχυροί», τονίζει ο Νικ Ρέινολντς, ερευνητής-αναλυτής στον τομέα του χερσαίου πολέμου στο Royal United Services Institute. «Χωρίς αυτούς, η κατάσταση στην Ουκρανία θα ήταν πολύ διαφορετική».
Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με 100 αντιαρματικά drones Switchblade. Γνωστά ως drones «καμικάζι», μπορούν να αιωρούνται πάνω από έναν στόχο σε απόσταση μιλίων από τον χειριστή τους και στη συνέχεια να χτυπούν ένα άρμα, καταστρέφοντάς το.
Πόσο ευθύνονται οι τακτικές των Ρώσων;
Ο ρωσικός στρατός επιχειρεί στη Ουκρανία με τακτικές ομάδες ταγμάτων (BTGs), οι οποίες είναι αυτόνομες μονάδες που περιλαμβάνουν άρματα μάχης, πεζικό και πυροβολικό.
«Έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται γρήγορα με μεγάλη δύναμη πυρός. Ωστόσο, οι δυνάμεις πεζικού που συνοδεύουν τα άρματα μάχης είναι μικρές για να αντεπιτεθούν σε περίπτωση που η πομπή τεθωρακισμένων δεχθεί επίθεση», τονίζει ο Φίλιπς Ο΄Μπράιεν, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους.
«Έτσι, ο ρωσικός στρατός είναι σαν πυγμάχος με υπέροχο δεξί κροσέ και ένα γυάλινο σαγόνι».

Ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι η έλλειψη ρωσικών περιπολιών από αέρος δίνει στα ουκρανικά στρατεύματα τη δυνατότητα να στήνουν εύκολα ενέδρες σε ρωσικές πομπές τανκς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Oryx, τα μισά από τα τανκς που έχει χάσει η Ρωσία δεν έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από τον εχθρό, αλλά έχουν εγκαταλειφθεί ή καταληφθεί από τους Ουκρανούς.

«Όλοι έχουν δει δει φωτογραφίες που δείχνουν Ουκρανούς αγρότες να ρυμουλκούν ρωσικά τανκς με τα τρακτέρ τους», αναφέρει ο καθηγητής O’Brien.

«Μερικά από αυτά τα τανκς εγκαταλείφθηκαν επειδή τελείωσαν τα καύσιμα. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Κάποια κόλλησαν στη λάσπη. Αρκετά τανκς κατέληξαν σε χαντάκια ή κάτω από γέφυρες, ενώ σε πολλες περιπτώσεις οι στρατιώτες απλώς εγκατέλειψαν τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή», υπογραμμίζει.
Πηγή: BBC
Previous Article

Αραβικό ΜΜΕ: ”Οι ΗΠΑ δίνουν στη Τουρκία-Μαχητικά F-16 & επίθεση στη Συρία με αντάλλαγμα συνεργασία στην Ουκρανία”!

Next Article

Άφωνοι στο ΝΑΤΟ από την Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ-Φωτό και Βίντεο

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Την Πέμπτη 07 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε Άσκηση Ενεργοποίησης Μονάδων των…