Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Τα πέντε δευτερόλεπτα που σημάδεψαν τη βύθιση του πολεμικού πλοίου

Share:

Τα πέντε δευτερόλεπτα έχουν αρχίσει. Ο χρόνος κυλά, η νίκη εξαρτάται από το πλήρωμα, και η ζωή του, ξεχνιέται.
του Δημήτρη Τσαϊλά*
Η θάλασσα είναι τραχιά, ο καιρός δεν είναι πάντα καλός, πολλές φορές δεν έχεις τα συστήματα μάχης πλήρως λειτουργικά και ο αντίπαλος, πάντα, ξέρει ότι είσαι εκεί και σε έχει στοχοποιήσει. Ο γενικός συναγερμός ηχεί ανατριχιαστικά στα αυτιά του πληρώματος. Μπορείτε σε πέντε δευτερόλεπτα, να εκτελέσετε με επιτυχία ότι χρειάζεται  και να εστιάσετε την προσοχή σας, να προσαρμόσετε τη θέση σας, να φτάσετε στο τέλος και να κερδίσετε; 

Έχετε πέντε δευτερόλεπτα, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ευπροσάρμοστοι και ευέλικτοι ή θα είμαστε όλοι νεκροί, το πλοίο θα βυθιστεί και ο πόλεμος θα χαθεί. Σε πέντε δευτερόλεπτα, το κατευθυνόμενο βλήμα που σε σημαδεύει μπορεί να εκτοξευτεί και με υπερηχητική ταχύτητα να σε προσβάλλει, με μια εκκωφαντική έκρηξη. 
Σε πέντε δευτερόλεπτα, θα μπορούσε να μας προκαλέσει σοβαρή βλάβη και να βυθίσει το σκάφος μας. Σε πέντε δευτερόλεπτα, εξαρτάται η ικανότητα ενός Κυβερνήτου με το πλήρωμά του, να ξεπεράσει τον κίνδυνο που θα επιφέρει το θάνατο των στελεχών πληρώματός του και το άγχος των αποφάσεων για τη ζωή και το θάνατο. Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ένας τολμηρός και πονηρός αντίπαλος προσπαθεί επιμελώς να μας προσβάλλει. Πέντε δευτερόλεπτα θα καθορίσουν την επιτυχία. 

Αυτά πρέπει να έχουμε κατά νου όταν ξεκινάγαμε την όποια πολεμική επιχείρηση. Η μελλοντική νίκη απαιτεί ταχεία  λήψη αποφάσεων για τη ζωή και το θάνατο, αξιοποιώντας την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία για να ξεπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου. 
Οι δεξιότητες, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία του Κυβερνήτου είναι τα συστατικά που βοηθούν στην επιβίωση του σκάφους και του πληρώματος. Παρά το άγχος και τη σύγχυση, ο Κυβερνήτης χρειάζεται να βλέπει καθαρά μέσα από την ομίχλη του πολέμου, ως να μη σκέφτεται τον κίνδυνο και την απώλεια, καθορίζοντας τι πρέπει να γίνει για να καταστρέψει πρώτος τον εχθρό. 

Τα πέντε κρίσιμα και καθοριστικά δευτερόλεπτα θα είναι το αποκορύφωμα των ετών προσπάθειας και εκπαίδευσης. Οι αμέτρητες ώρες που ο Κυβερνήτης, πέρασε μελετώντας, εφαρμόζοντας τακτικές και λύνοντας επιχειρησιακά προβλήματα. Αυτό ξεπερνά την απλή εκτέλεση ενεργειών μιας λίστας ελέγχου και την απομνημόνευση διαδικασιών. Η νίκη απαιτεί από τους Ναύτες να έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με ακρίβεια, αγνοώντας τον κίνδυνο της απώλειας. Αυτή η σκέψη είναι η βάση της ικανότητας του κάθε ναυτικού, να ταξιδεύει αγέρωχος, να καθιερώνει την ανωτερότητα της θαλάσσιας ισχύος.

Η νίκη εξαρτάται από το πλήρωμα, όχι από τις δυνατότητες συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων. Η επιβίωση και ο θρίαμβος εναντίον του αντιπάλου απαιτεί ευπροσάρμοστους, ευέλικτους και Ναύτες με αυταπάρνηση. Η όποια μάχη θα δοκιμάσει τα όρια των πληρωμάτων του Ναυτικού. Για να πολεμήσει ένας στόλος και να κερδίσει απαιτεί εξαίρετους Ναύτες.

*Ο Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Senior researcher of Strategy International και Member of Institute for National and International Security.
Previous Article

G3, Minimi και Εθνικό Τυφέκιο: Τι γίνεται με τα προγράμματα προμηθειών από τα ΕΑΣ

Next Article

Αμερικανικός Στρατός: Η SIG Sauer επικράτησε στο διαγωνισμό για τα νέα τυφέκια και πολυβόλων των 6,8 χιλιοστών

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στις 19 Απριλίου ο Αμερικανικός Στρατός ανακοίνωσε ότι επέλεξε την…