Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Το ρωσικό συγκρότημα “Strelets-M” (KRUS) που χρησιμοποιείται με επιτυχία στην Ουκρανία

Share:

Η πρώτη πολεμική χρήση του συγκροτήματος Strelets-M πραγματοποιήθηκε στη Συρία, όπου χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το βομβαρδιστικό Su-24M για τη διεξαγωγή αναγνώρισης και την εξαπόλυση πυραυλικών και βομβαρδιστικών επιθέσεων
Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί το συγκρότημα πληροφοριών, ελέγχου και επικοινωνιών (KRUS) “Strelets-M”. Το σύστημα αυτό είναι ικανό να μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τις συντεταγμένες μικρού μεγέθους καμουφλαρισμένων εχθρικών αντικειμένων από μια ομάδα αναγνώρισης με τακτικά αεροσκάφη. 

Πως λειτουργεί
Το συγκρότημα Strelets-M χρησιμοποιείται από τον ρωσικό στρατό από το 2007 σε πειραματική όμως έκδοση, σε μονάδες στρατιωτικών πληροφοριών. Επισήμως, αναφέρθηκε ως μέρος του εξοπλισμού, τώρα στον πόλεμο και τα χαρακτηριστικά του εξακολουθούν να είναι εν μέρει απόρρητα.
Το “Strelets-M” είναι ένας φορητός υπολογιστής με περιφερειακά. Το βάρος του συγκροτήματος είναι 2,4 κιλά. Επιτρέπει τη στόχευση αεροσκαφών και πυροβολικού με την εύρεση των συντεταγμένων του στόχου χρησιμοποιώντας ένα μίνι-ραντάρ και ένα λέιζερ. 
 

Η ιδιαιτερότητα του συστήματος είναι ότι τα συγκροτήματα Sagittarius-M κάθε μέλους της ομάδας πληροφοριών ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες, τις συμπληρώνουν και τις ενημερώνουν. Οι τελικές πληροφορίες αποστέλλονται στον επικεφαλής της ομάδας πληροφοριών και σε πραγματικό χρόνο στη διοίκηση και στους τελικούς χρήστες των δεδομένων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορίας.
“Οπτικά, πρόκειται απλώς για ταμπλέτες πλοήγησης στα χέρια των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες σας επιτρέπουν να προσδιορίσετε τη θέση σας και ταυτόχρονα να υπολογίσετε τις συντεταγμένες του εχθρού. Με την πλοήγηση, τα πάντα είναι λίγο πολύ σαφή, η σύνδεση με το έδαφος είναι διαθέσιμη ακόμη και με τη βοήθεια ενός κανονικού “iPhone” ή άλλου παρόμοιου gadget, αλλά στη συνέχεια…

Κάθε μονάδα του συγκροτήματος Sagittarius-M αλληλεπιδρά μεταξύ της. Το θέμα είναι ότι κάθε μαχητής, παρατηρώντας οπτικά την κατάσταση και εντοπίζοντας τον εχθρό ή τα αντικείμενά του, στέλνει αυτές τις πληροφορίες στο γενικό κέντρο. Συλλέγονται όλα τα δεδομένα, από τη θέση ενός ατόμου μέχρι τα αντικείμενα που ανακάλυψε. Έτσι δημιουργείται μια γενική “εικόνα” της κατάστασης.
Οι πληροφορίες από διαφορετικά συγκροτήματα “Strelets-M” ελέγχονται επανειλημμένα και αναπαράγονται. Ως αποτέλεσμα, η ακρίβειά του πλησιάζει το 100%”, δήλωσε στην εφημερίδα “En” ο διδάκτωρ τεχνικών επιστημών, υποστράτηγος εν αποστρατεία της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Leonid Tikhonov.
Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι το “Strelets-M”” μπορεί να εκδίδει πληροφορίες ανεξάρτητα, αναλύοντας τα μηνύματα ολόκληρου του δικτύου, αλλά η τελική απόφαση λαμβάνεται από το πρόσωπο – τον διοικητή της μονάδας.
“Ο προσανατολισμός στο πεδίο της μάχης είναι ζωτικής σημασίας, καθώς και οι πληροφορίες σχετικά με τη θέση του εχθρού. Η αρχή λειτουργίας του “Strelets-M” είναι ότι κάθε μαχητής γίνεται φορέας χρήσιμων πληροφοριών, ακόμη και αν εκτελεί ατομική εργασία από απόσταση, αλλά στέλνει σήματα σε πραγματικό χρόνο. Ο διοικητής τα συνοψίζει και λαμβάνει απόφαση για τη χρήση ορισμένων μέσων πυρός”, ανέφερε στην εφημερίδα “Ru” πρώην διοικητής της 31ης Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επίθεσης, έφεδρος συνταγματάρχης Nikolai Nikulnikov.

Ο Nikulnikov τόνισε ότι ένας μαχητής που έχει το  “Strelets-M” δεν μπορεί να αποσπαστεί καθόλου από την εκτέλεση των πολεμικών του καθηκόντων, να έρθει σε επαφή με τον εχθρό, αλλά  θα είναι πληροφοριοδότης για το δίκτυό του και θα ενημερώνει τη διοίκηση, η οποία θα χρησιμοποιεί συγκεκριμένα μέσα πυρός, γνωρίζοντας τις συντεταγμένες του εχθρού.
 
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημειώνει ότι το συγκρότημα Strelets κατά τη διάρκεια μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία “επιτρέπει την υψηλή ακρίβεια στη χρήση της επιχειρησιακής και τακτικής αεροπορίας”. Χάρη στα δεδομένα από το έδαφος, τα οποία λαμβάνουν οι πιλότοι σε αυτόματη λειτουργία, τα επιθετικά αεροσκάφη και τα μαχητικά-βομβαρδιστικά καταστρέφουν με μεγάλη ακρίβεια καμουφλαρισμένους και μικρού μεγέθους στόχους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τον αέρα ή από το διάστημα.

“Η πρώτη πολεμική χρήση του συγκροτήματος Strelets-M πραγματοποιήθηκε στη Συρία, όπου χρησιμοποιήθηκε σε συνδυασμό με το βομβαρδιστικό Su-24M για τη διεξαγωγή αναγνώρισης και την εξαπόλυση πυραυλικών και βομβαρδιστικών επιθέσεων. Κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, το συγκρότημα αυτό εξυπηρετεί μαχητικά, βομβαρδιστικά και τακτικά αεροσκάφη εφόδου. Χάρη στο Sagittarius-M, το VKS πλήττει το APU με ακρίβεια έως και ενός μέτρου. Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα μέσω δορυφορικής αναγνώρισης”, κατέληξε ο Tikhonov.
Previous Article

Τούρκοι διπλωμάτες «καταρρίπτουν» τους ισχυρισμούς Ερντογάν για τα νησιά

Next Article

Καλεντερίδης: Θα σας φάνε μαύρα ψάρια και αλμυρό νερό-Αυτόν τον πόλεμο θα χάσει η Τουρκία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στο σημείο επιχειρούν 29 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος…