Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Υποβρύχιο ή πλοίο του ΝΑΤΟ “στοχοποίησε” το ρωσικό καταδρομικό “Varyag” στα ανοικτά της Κρήτης;

Share:

Σενάριο που θυμίζει την βύθιση της ρωσικής ναυαρχίδας “ Μοσκβά”-Στην περιοχή πλέι το αεροπλανοφόρο USS TRUMAN
Σύμφωνα με φωτογραφία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το ρωσικό καταδρομικό “Varyag”, έχει στοχοποιηθεί σε περισκόπιο υποβρυχίου ή πολεμικού πλοίου χώρας του ΝΑΤΟ, άγνωστη ποια, στέλνοντας μήνυμα στην Μόσχα ότι το συγκεκριμένο πολεμικό πλοίο θα μπορούσε να έχει την τύχη της ρωσικής ναυαρχίδας της Θάλασσας, “Μοσκβά’.

“Το ρωσικό καταδρομικό “Varyag” στον περισκόπιο υποβρυχίου του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά της Κρήτης”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Δεν γνωρίζουμε την αυθεντικότητα της συγκεκριμένης φωτογραφίας, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων ευρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, παρακολουθώντας τις κινήσεις των ρωσικών πλοίων.
 
Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και ο ρωσικός στολίσκος στην Κρήτη

Η ουσία είναι ότι σε επιφυλακή έχει τεθεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και οι νατοϊκές δυνάμεις στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την αυξημένα και συνεχώς κλιμακούμενη δραστηριότητα ρωσικών μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων στην περιοχή.
Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, που αφορούν επί του παρόντος 3 αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής:
1) Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Truman (CVN-75) και το CSG (Combat Strike Group) πλέουν τώρα ανατολικά της Κρήτης. 2) Το ιταλικό αεροπλανοφόρο Cavour (C550) βρίσκεται στον Τάραντα.
 

2) Το ιταλικό ελαφρύ αεροπλανοφόρο Garibaldi (C551) έφτασε χθες στον Τάραντα μετά την ανάπτυξή του στη Νορβηγία για την άσκηση Cold Reponse 22.
3) Η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα 2 του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και ελληνικού πολεμικού πλοίου.
4) Η Μόνιμη Ομάδα ΝΑΤΟ SNMCMG2 βρίσκεται στην Αδριατική Θάλασσα.
Την ίδια περίοδο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας απογειώνονται από την Σικελία, και πετούν στην περιοχή συνεχώς, δείχνοντας ότι υπάρχει μια ένταση ανάμεσα σε μονάδες επιφανείας του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Η Ελλάδα, λόγω του κόμβου της Αλεξανδρούπολης και της βάσης στη Σούδα της Κρήτης, έχει γίνει το επίκεντρο της νέας ψυχροπολεμικής αναμέτρησης, καθώς η εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας πυροδοτεί εκτιμήσεις για κινδύνους που δυνητικά μπορούν να απειλήσουν τη χώρα μας.

Ημέρες ψυχροπολεμικών παιχνιδιών έχουν αναβιώσει στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το τελευταίο διάστημα ρωσικά καταδρομικά κλάσης «Σλάβα», αντιτορπιλικά κλάσης «Ουνταλόι», φρεγάτες και υποβρύχια τύπου «Κίλο» πραγματοποιούν ασκήσεις, την ίδια στιγμή που ανάλογες κινητοποιήσεις κάνουν και οι στόλοι του ΝΑΤΟ που πλέουν στην περιοχή.
Πηγές ανέφεραν ότι ότι κάθε νατοϊκή βάση αποτελεί προφανή στόχο σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.
Ωστόσο, τονίζεται ότι αυτού του τύπου τα «πολεμικά παίγνια» που διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό και τις νατοϊκές δυνάμεις θυμίζει αρκετά τον Ψυχρό Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές.
Τα πολεμικά πλοία της 5ης επιχειρησιακής μοίρας του ρωσικού ναυτικού (επισήμως αναφέρεται ως «επιχειρησιακός σχηματισμός του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα), έχουν βάση στην Ταρτούς της Συρίας, από όπου και μετακινούνται από τότε που έκλεισαν τα Δαρδανέλλια και ο Βόσπορος.
Από την Κύπρο και τις ακτές της Συρίας, κοντά στην βάση  Ταρτούς, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία απειλούν, κατά το ΝΑΤΟ, την Α.Μεσόγειο.

Επίσημα διεξάγονται ναυτικές ασκήσεις από δεκάδες μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, αλλά ανεπίσημα έχουμε ένα ιδιότυπο “μπλοκάρισμα” των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στην Α.Μεσόγειο, παρουσία και ρωσικού καταδρομικού με πυραύλους Κρουζ, αφού και οι Ρώσοι ετοιμάζονται για δικές τους ασκήσεις στην ίδια περιοχή. 

ΠΗΓΗ

Previous Article

Τουρκία: «Η Ρωσία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καταδρομικό Moskva λόγω κλεισίματος των Στενών»

Next Article

Πολεμικό Ναυτικό: Στόχος «πολλές πλώρες» – Το σχέδιο για φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Ο ελληνικός Στόλος γίνεται πανίσχυρος - Μετά τις φρεγάτες Belh@rra…