Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

Βενεζουέλα: Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο Γκουαϊδό που ζητά ευθέως επέμβαση των ΗΠΑ!

Share:

Αφού δεν κατάφερε να κινητοποιήσει τους πολίτες της Βενεζουέλας σε μια εξέγερση εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και αφού δεν μπόρεσε να διασφαλίσει τη στήριξη του στρατού της χώρας, η αντιπολίτευση τώρα στρέφεται στον αμερικανικό στρατό.
Ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου 50 χώρες ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, ζήτησε από τον εκπρόσωπό του στην Ουάσινγκτον Κάρλος Βέκιο να έρθει σε επαφή με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Νότια Αμερική (Southcom).
O Βέκιο έστειλε επιστολή το Σάββατο στον ναύαρχο Κρεγκ Φάλερ, επικεφαλής της Southcom, ζητώντας του να θέσει σε εφαρμογή «μια στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία προκειμένου να τερματιστούν τα δεινά του λαού μας και να αποκατασταθεί η δημοκρατία».
Η Southcom είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμη» να συζητήσει «τη στήριξη» που θα μπορούσε να προσφέρει σε αξιωματικούς των Πεζοναυτών της Βενεζουέλας «που θα κάνουν τη σωστή επιλογή».
Σύμφωνα με το περιβάλλον του Βέκιο, μια συνάντηση με εκπροσώπους της Southcom ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η προσέγγιση μεταξύ του στρατοπέδου του Γκουαϊδό και του αμερικανικού στρατού.
Το Καράκας αντέδρασε χθες μέσω της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέλσι Ροντρίγκες.
«Διαβάσαμε και απορρίπτουμε κάτι επαίσχυντο, μια επιστολή που έστειλε ένας από τους πραξικοπηματίες που κρύβεται στην Ουάσινγκτον, από όπου ζητεί στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα», δήλωσε η Ροντρίγκες στο πλευρό του στρατηγού Βλαντίμιρ Παδρίνο, υπουργού Άμυνας της Βενεζουέλας.

Ο άνεμος άλλαξε
Από τις 23 Ιανουαρίου οπότε αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Γκουαϊδό δεν έχει σταματήσει να ζητεί από τους στρατιωτικούς να ταχθούν στο πλευρό του. Για να το πετύχει αυτό βασιζόταν στη στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που κατέβαιναν στον δρόμο ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις του για κινητοποιήσεις.
Όμως μετά την αποτυχημένη εξέγερση της 30ης Απριλίου ο άνεμος φαίνεται να έχει αλλάξει στη Βενεζουέλα.
Το Σάββατο μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αλφρέδο- Σαδέλ σε ανατολικό προάστιο του Καράκας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν πολλοί περισσότεροι πολίτες.
Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών έπειτα από αίτημα, για πρώτη φορά, των Ευρωπαίων για να συζητήσει το θέμα της Βενεζουέλας. Η τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες.

The post Βενεζουέλα: Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον ο Γκουαϊδό που ζητά ευθέως επέμβαση των ΗΠΑ! appeared first on Militaire.gr.

Διαβάστε όλο το Άρθρο…

Previous Article

Παυλόπουλος: Ζήτησε επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα

Next Article

Μέτωπο των «27» της ΕΕ κατά της Τουρκίας – Για οικονομικά μέτρα πιέζει η Λευκωσία

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Τι ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας. The…