Spartiatis.gr

Στρατιωτικά θέματα-Άμυνα-Διπλωματία-Ασφάλεια!

spartacus

Η Τουρκία ετοιμάζει να στείλει ισχυρότατες στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία κατά του Ισραήλ

Share:

Η Άγκυρα ετοιμάζει μια αεροπορική και μία ναυτική βάση στο Λίβανο στον οποίο βρίσκονται και εκεί ισραηλινές δυνάμεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Δαμασκό σύντομα, στο πλαίσιο των τουρκικών προσπαθειών να νομιμοποιήσει τη νέα συριακή κυβέρνηση και ενδεχομένως να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη μεγάλων τουρκικών δυνάμεων στη Συρία. με στόχο όμως την ισραηλινή στρατιωτική παρουσία.
Πριν από την επίσκεψή του, η Τουρκία άνοιξε ξανά την πρεσβεία της στη Δαμασκό για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, και έστειλε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας Ι.Καλίν και αργότερα τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για να συναντηθούν με τον Αχμέντ Αλ-Σάραα ηγέτη της χώρας πλέον.
Ο Αλ Σάραα γνωστός και ως Αλ Τζολάνι, έχει αποδεχθεί το τουρκικό σχέδιο για την δημιουργία νέων βάσεων σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Η Τουρκία θα δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα μέρη της Συρίας κατά του Ισραήλ

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, η Συρία και η Τουρκία εργάζονται για μια αμυντική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Τουρκία θα δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία.
Η  Τουρκία, ήδη διατηρεί παράνομες στρατιωτικές βάσεις στη βόρεια Συρία, που είχαν δημιουργηθεί πριν από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στο πλαίσιο των συμφωνιών με τη Ρωσία.
Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ των εκθέσεων σχετικά με την τοποθεσία και τη φύση των νέων βάσεων που θα δημιουργήσει η Τουρκία στη χώρα.
Μια σημαντική προσωπικότητα που έχει αναφερθεί σε αυτό το θέμα είναι ο Σύρος δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Χαλίντι, εκδότης του περιοδικού Saudi Al-Majalla.
Σε άρθρο της 23ης Δεκεμβρίου 2024, έγραψε ότι η Δαμασκός και η Άγκυρα συντάσσουν μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία που περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο βάσεων στη Χομς και τη Δαμασκό και την ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας κατά των ισραηλινών επιθέσεων.
«Μια τέτοια συμφωνία», πρόσθεσε, «θα τοποθετήσει το νέο καθεστώς της Δαμασκού σε μια ισχυρή διαπραγματευτική θέση έναντι των [Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο προπύργιο τους στην πόλη του Κιαμισλί”.
Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος, ο Τούρκος δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, πρώην συντάκτης της εφημερίδας Yeni Şafak, η οποία είναι κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, έγραψε ότι «η Συρία αντιμετωπίζει δύο μεγάλους κινδύνους. Ο πρώτος είναι οι επιθέσεις και οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ και ο δεύτερος η απειλή στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας που θέτει η κουρδική  οργάνωση YPG/PKK [δηλαδή οι Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού.
Για την αντιμετώπιση αυτών των δύο κινδύνων, η Τουρκία αυτοβούλως θεωρεί εαυτόν ως το κύριο στοιχείο που υπερασπίζεται [τη Συρία] και εγγυάται [την ασφάλειά της]».
Για το θέμα των τουρκικών στρατιωτικών βάσεων, έγραψε: «Αν και η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Συρίας δεν έχει λάβει ακόμη οριστική μορφή, οι συνομιλίες αφορούν στρατηγικά ζητήματα όπως η ανοικοδόμηση των συριακών ενόπλων δυνάμεων, η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στη Δαμασκό, και στην Χομς, την υπεράσπιση του συριακού εναέριου χώρου και δημιουργία βάσης στην περιοχή Ταρτούς και Λατάκια.
Αυτές οι πρωτοβουλίες υποδεικνύουν την ύπαρξη σοβαρών σχεδίων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Τουρκίας από τον αέρα και τη θάλασσα”.
Ο Καραγκιούλ πρόσθεσε ότι «η Τουρκία είναι πιθανό να δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση (μια αεροπορική μια ναυτική βάσης στον Λίβανο», υπό το φως της αδυναμίας του κράτους εκεί και της προθυμίας του να συνεργαστεί με την Τουρκία σε διάφορους τομείς.
Ο Τούρκος δημοσιογράφος Σινάν Μπουρχάν σημείωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι ότι, υπάρχουν αναφορές για μια αναδυόμενη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τη νέα συριακή κυβέρνηση, και για σχέδια δημιουργίας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Δαμασκό και ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.
Αναφέρθηκε επίσης ότι, κατά την επίσκεψη Ερντογάν, πρόκειται να υπογραφούν σχέδια και πρωτόκολλα σχετικά με την εκπαίδευση των συριακών δυνάμεων ασφαλείας και αεροπορίας, την επανενεργοποίηση των αεροδρομίων και των θαλάσσιων λιμανιών της Συρίας, αλλά και την επίβλεψη όλων των συριακών αεροδρομίων, μεταξύ άλλων.

Τουρκικές ανησυχίες σχετικά με τις κουρδικές και ισραηλινές επιχειρήσεις στη Συρία

Φαίνεται ότι οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, θα χρησιμεύσουν μεταξύ άλλων ως βάση επιχειρήσεων κατά των κουρδικών δυνάμεων του SDF, οι οποίες υποστηρίζονται από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS.
Η Τουρκία θεωρεί τις δυνάμεις αυτές, ως βραχίονα της κουρδικής οργάνωσης του PKK και έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν έχουν θέση στο μέλλον της Συρίας, αλλά μόνο αυτή το επιζητά κανείς άλλος.
Οι τουρκικές στρατιωτικές βάσεις μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά του Ισραήλ, το οποίο, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας σε μια σειρά εντατικών αεροπορικών  επιδρομών, και κατέλαβε την συριακή πλευρά του όρους Ερμών, ενώ έφτασε μέχρι την πόλη Κουνέιτρα, ξηλώνοντας τις φιλοτουρκικές τοπικές αρχές, αναφέρει αραβικό ΜΜΕ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στη Συρία στις 22 Δεκεμβρίου: «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το Ισραήλ να εκμεταλλεύεται την τρέχουσα κατάσταση για να καταλάβει τη συριακή γη. Πρέπει το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και να μην εκθέτει την περιφερειακή ασφάλεια σε περαιτέρω κινδύνους».
Ισραήλ και Τουρκία είναι απόλυτα σίγουρα ότι θα φτάσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο παρά πέντε ενός πολεμικού επεισοδίου, λόγω κυρίως της αδήριτης ανάγκης της Άγκυρας να υφαρπάξει ολόκληρη την Συρία.
Εκεί θα δούμε τα αντανακλαστικά των Τούρκων, και πως  θα μετρήσουν α κότσια τους να τα βάλουν με έναν πιο ισχυρό και πιο εκπαιδευμένο και εμπειροπόλεμο στρατό, από αυτούς. 
Previous Article

Ούτε που θέλουν να ακούσουν για ελληνικά Scorpene στην Τουρκία – Δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν

Next Article

Η Ουκρανία σε αναμονή απάντησης της Ρωσίας στην επίθεση με πυραύλους ATACMS

Μπορεί επίσης να σας αρέσουν:

Προτεινόμενα:
Στις 4 Ιανουαρίου 2025, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας…